Gemeente Almere

Ook huurders lopen warm voor stadsdorp Almere Hout Noord

11-03-2011

De plannen voor de nieuwe wijk Almere Hout Noord vallen ook in de smaak bij mensen die nu in een huurwoning wonen. Veel potentiële huurders van een woning in het nieuwe stadsdorp willen meedenken over de invulling van de wijk en de buurten. Dit blijkt uit een onlangs gehouden woonwensenonderzoek onder huurders, waar meer dan 1.000 personen aan hebben meegedaan.

Bijna een kwart van de deelnemers aan het onderzoek, heeft zich direct via www.houtnoord.nl geregistreerd als belangstellende. En meer dan driekwart heeft aangegeven mee te willen werken aan vervolgonderzoeken. "We zijn als projectorganisatie ook erg blij dat naast kopers ook huurders flinke interesse tonen in Almere Hout Noord. Het moet een echt stadsdorp worden, met wonen en werken door elkaar heen, waar iedereen zich thuis voelt - en echt iets met elkaar heeft. En toegankelijk is voor elke inkomensklasse. Het is daarom nu ook goed om te zien dat huurders zich aangetrokken voelen tot de wijk", aldus Elly de Boer, projectmanager bij Almere Hout Noord.

30% van woningen bestemd voor sociale sector

De wijk Almere Hout Noord omvat straks zo'n 4.300 woningen, waarvan dertig procent in de sociale sector (huur en koop) en 30 procent vrije kavels. De wijk krijgt mede vorm door ingebrachte initiatieven en ideeën van toekomstige bewoners, ondernemers en andere gebruikers. Bijvoorbeeld door de bouw van een eigen woning of bedrijfsruimte. Of door woningen en buurten die geïnspireerd zijn op de wensen van toekomstige bewoners. Het woonwensenonderzoek brengt deze wensen in beeld voor de `makers' van de wijk. Deze `makers' maken de vertaling naar het ontwerp en afwerking van de straten, buurten en de woningen.

Stadsdorp valt in de smaak

De onderzoeksdeelnemers stellen vooral de bosrijke omgeving, de kleinschalige opzet van wijk en de gunstige ligging op prijs. Het wonen in dorpse buurten met de dynamiek van de stad om de hoek wordt hoog gewaardeerd. "Dicht bij het centrum van Almere, maar wel ver genoeg om rust te vinden in een groene omgeving; helemaal goed", aldus een van de deelnemers. Of: "vrij wonen - niet te dicht op elkaar zitten- en dicht bij Amsterdam; ik zie het wel zitten." Het samengaan van wonen en werken in Almere Hout Noord valt ook goed: "Het knusse van een dorp met een grote stad in de buurt en de combinatie van wonen en werken in een dorpse sfeer spreekt me aan."

Ideeën verzamelen

Momenteel worden er meedenkers gezocht en bevraagd over de nieuwe wijk. Op basis van hun ideeën en ingebrachte initiatieven wordt de wijk verder vorm gegeven. Op een online `InitiatievenLab' op www.houtnoord.nl kunnen voorstellen, ideeën en initiatieven worden geplaatst. Bezoekers kunnen deze `proeven' en er op reageren - of natuurlijk zelf met ideeën komen. De ideeën en initiatieven worden ook bekeken door de projectorganisatie.


1e fase met 900 woningen

De eerste fase in Almere Hout Noord omvat ruim 900 woningen, verdeeld over kleinere buurten. Het verkavelingsplan voor deze fase is nagenoeg afgerond. De verkoop van de eerste kavels en woningen start in de tweede helft van 2011. Medio 2012 gaat vervolgens de eerste paal de grond in.