Gemeente Alphen aan den Rijn

introduceert De Poetsbak in strijd tegen zwerfafval

Gemeente introduceert De Poetsbak in strijd tegen zwerfafval

De gemeente is op zoek naar vrijwilligers, die samen het zwerfafval in de buurt willen opruimen. Zij kunnen bij de gemeente De Poetsbak reserveren. Tijdens de landelijke week van Nederland Schoon wordt deze Poetsbak in een aantal wijken al gebruikt. Ook gaan deze week kinderen in de buitenschoolse opvang zwerfvuil opruimen.

Nederland Schoon 2011
Vanaf 12 maart gaat Nederland weer massaal de straat op om zwerfafval op te ruimen onder het motto Handen uit de mouwen voor een schone buurt. De gemeente Alphen aan den Rijn ondersteunt deze campagne, die goed past in het zwerfafvalbeleid. Tijdens deze week wordt de Poetsbak geïntroduceerd én worden er schoonmaakacties met kinderen in de buitenschoolse opvang georganiseerd.

De Poetsbak
De Poetsbak is een bakfiets met voorop een speciale afvalbak gevuld met schoonmaakmateriaal en -middelen. Achterop de fiets zit een bakje gevuld met informatiemateriaal, veiligheidshesjes en een tegoedbon van 25 euro. Met deze bon kunnen versnaperingen bij een winkel in de buurt gekocht worden voor de vrijwilligers. De Poetsbak wordt door de gemeente leeg afgeleverd en na het schoonmaken weer opgehaald.

Interesse
De gemeente beschikt over twee Poetsbakken, die te lenen zijn door groepen mensen die samen het openbaar gebied opruimen. Bijvoorbeeld vijf huishoudens uit een straat of tien personen van een club- of buurtvereniging of een groep leerlingen. Aanvragen kunnen minimaal twee weken van te voren ingediend worden bij de gemeente, tel. 14 0172.

Kinderen en zwerfafval
Om kinderen bewust te maken van het belang van een schone leefomgeving, worden in samenwerking met scholen het hele jaar door al diverse schoonmaakacties georganiseerd. Tijdens de Nederland Schoon richten de acties zich op de BSOs met het bewust maken van kinderen dat afval niet op straat gegooid moet worden. Het motto is met hetzelfde gemak gooi je het in de afvalbak. Ook leren de kinderen hoe lang het duurt voordat zwerfafval verteerd is en zien wat je allemaal kan met hergebruik van materialen.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn