Gemeente Zutphen

Kap- en snoeiwerk Sprabanenweg

De gezondheid van de populieren aan de Sprabanenweg is ernstig aangetast. Daarom verricht de gemeente sinds 28 februari kap- en snoeiwerkzaamheden. Over de werkzaamheden heeft de gemeente contact gehad met de Bomenstichting en wijkraad De Hoven.

Kappen en snoeien

In het buitengebied van De Hoven worden kap- en snoeiwerkzaamheden verricht aan de populieren aan de Sprabanenweg. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheid van de populieren ernstig is aangetast. De veiligheid voor passanten komt hiermee in het gedrang waardoor kap van een groot deel van de bomen helaas noodzakelijk is. De overige populieren aan de Sprabanenweg worden gesnoeid. De gekapte bomen blijven een aantal maanden in het land liggen. In het najaar plant de gemeente nieuwe populieren.

Overleg

Over de werkzaamheden is vanaf een vroeg stadium afstemming gezocht met de Bomenstichting; ook wijkraad De Hoven is tijdig geïnformeerd. De bomenkap vindt voor het aankomend broedseizoen plaats. Daarnaast worden de bomen gefaseerd gekapt omdat ze als fourageer- en trekroute worden gebruikt door vogels en vleermuizen.

De zuidelijk gelegen rij populieren is daarom pas over een jaar of vijf aan de beurt. Ze worden nu alleen gesnoeid.

In het kader van het belang van de bomen voor de ecologische hoofdstructuur (EHS) is ook met de provincie afgestemd. Aantasting van de EHS blijft beperkt omdat het hier slechts om een tijdelijke ingreep gaat aangezien er bomen worden herplant en het in fases gebeurt.