Politie Drenthe

Vrijdag 11 maart 2011

Provincie Drenthe, 11-03-2011

Alcomobilist aangehouden

EMMEN Donderdagnacht reed een 52-jarige automobilist uit Nieuw Amsterdam over de Valtherzandweg terwijl hij had gedronken. Uit de blaastest kwam als resultaat 560, ongeveer 1,2 promille. Een rijbewijs had de man niet meer; dat is anderhalf jaar geleden al ingevorderd na herhaaldelijk rijden onder invloed van alcohol. Tegen de automobilist wordt proces-verbaal opgemaakt.

Coniferenbrand geblust door buurtbewoners

COEVORDEN Donderdagnacht rond 1.00 uur is brand ontstaan in een rij coniferen in de Van der Scheerstraat. Buurtbewoners zagen kans om de brand zelf te blussen met emmers water. Rond dezelfde tijd zijn twee containers in brand gestoken aan de Johannes Vermeerstraat. Ook hier trad een buurtbewoner direct op door de brandende containers van de gevel van de flat weg te trekken. De brandweer was kort daarop ter plaatse en heeft de brand geblust. De politie stelt een onderzoek in naar deze brandstichtingen.

Man aangehouden na vernieling fiets

MEPPEL Donderdagnacht heeft de politie in de Woldstraat een 22-jarige man uit Lijnden aangehouden. Hij was samen met een andere man een fiets aan het vernielen. Twee omstanders hielden hem vast tot de politie kwam, waarop hij kon worden aangehouden. De tweede verdachte wist te ontkomen. De aangehouden verdachte is ingesloten voor verder onderzoek.

Aanhouding na huiselijk geweld

DALEN Donderdagnacht kreeg de politie een melding van huiselijk geweld in een van de recreatiewoningen op het park aan de Reindersdijk. Daar bleek dat een 35-jarige man zijn vriendin had mishandeld en vernielingen in de woning had aangericht. Hij is aangehouden en deze zaak zal worden afgehandeld volgens het protocol huiselijk geweld, met daarnaast de afwikkeling van de aangerichte schade.

Onderzoek naar inbraak

ASSEN Donderdagnacht rond 5.30 uur is ingebroken in een computerwinkel aan Het Sticht. Daarbij zijn twee X-box spelcomputers gestolen. De daders hebben een ruit vernield om binnen te komen en zijn na de inbraak weggerend. De politie onderzoekt deze zaak.

Aanhouding na vernieling

HOOGEVEEN Donderdagmiddag heeft de politie aan de Bootzelaerstraat een 21-jarige man uit Elim aangehouden. Hij had vernielingen aangericht aan een woonwagen door onder meer alle ruiten te vernielen. De man, die vermoedelijk onder invloed van drugs was, is aangehouden en ingesloten. Omdat hij valt in de categorie veelplegers zal hij vrijdag al worden voorgeleid aan de Rechter Commissaris.

Resultaten verkeerscontrole

ASSEN Bij een verkeerscontrole heeft de politie donderdagavond 270 blaastesten afgenomen. Een bromfietser, een 47-jarige man uit Assen, had teveel gedronken en scoorde 285, 0,66 promille. Verder zijn vijf bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van de gordel, te snel rijden, een gladde band en niet handsfree bellen.

Motorrijder gewond bij ongeval

DE PUNT Vrijdagmorgen is een 37-jarige motorrijder uit Haren gewond geraakt bij een ongeval op de rotonde in de Groningerstraat. Vermoedelijk door de laagstaande zon zag een 52-jarige automobiliste uit Eelde de motorrijder niet. Deze is na het ongeval met vermoedelijk een gebroken arm naar het ziekenhuis gebracht.

Politie lost brandstichting woonboerderij op

STEENBERGEN Met de aanhouding van vier verdachten heeft de politie een brand in een woonboerderij aan de Hoofdweg op 24 januari 2010 opgelost.

In die nacht brandde de boerderij grotendeels uit en moest daarna worden gesloopt. De schade bedroeg ongeveer 650.000 Euro. In het onderzoek dat volgde is vastgesteld dat er sprake was van brandstichting. Daarbij werd ook een bloedspoor aangetroffen, dat na controle in de DNA-databank een hit opleverde. Na verder onderzoek kon de politie in december 2010 en januari 2011 overgaan tot de aanhouding. Twee mannen uit Tilburg van 34 en 23 jaar, een 34-jarige vrouw uit de gemeente Tynaarlo, en een 19-jarige man uit België werden aangehouden en verhoord. De drie mannen zitten nog in voorarrest. Binnenkort komt deze zaak voor de rechter.

17 aanhoudingen in onderzoek handel partydrugs

EMMEN De afgelopen maanden heeft de politie zeventien verdachten aangehouden in een grootschalig onderzoek naar de handel in partydrugs. Daarbij zijn drugs, wapens en geld in beslag genomen. De verdachten, 13 mannen en 4 vrouwen, in de leeftijd van 18 tot 26 jaar wonen alle in de gemeente Emmen.

Het onderzoek is gestart met een gezamenlijk initiatief van de politie, het Openbaar Ministerie, de gemeenten Emmen en Coevorden, om overlastgevende straatdealers van harddrugs en overlast vanuit drugspanden aan te kunnen pakken. Tijdens de voorbereiding bleek dat een groot deel van de overlast werd veroorzaakt door dealers en gebruikers van diverse partydrugs, waaronder zelfgemaakte GHB.

Op negen adressen is huiszoeking gedaan. Daarbij is ruim twee liter GHB in beslag genomen, anderhalve kilo amfetamine, ruim dertien kilo weed, meer dan duizend XTC-pillen en 263 hennepplanten. Verder is een bedrag van ongeveer tachtigduizend Euro aan contant geld in beslag genomen, ruim vijfenveertigduizend Euro aan vals geld, vijf vuurwapens met munitie, elf andere wapens waaronder stroomstootwapens en traangas.

Naast de veroorzaakte overlast en de daaraan gerelateerde criminaliteit, merkt de politie op dat gebruikers van partydrugs grote gezondheidsrisicos nemen door zonder enige kennis van zaken te experimenteren met het gebruik van mengsels van deze drugs. Vooral met de samenstelling van de zelfgemaakte GHB. In het onderzoek zijn gevallen bekend geworden van mensen die na gebruik van zelf gemengde drugs buiten bewustzijn raakten en per ambulance naar het ziekenhuis zijn gebracht.

De aangehouden verdachten zijn alle verhoord en inmiddels weer op vrije voeten. De dossiers zijn ingeleverd bij het Openbaar Ministerie.