Gemeente Gorinchem


Bruggenbouwers gezocht! 50 jarige Merwedebrug zet aan tot legobruggen en urgentieverzoek Minister

GORINCHEM, 9 maart 2011 - Koningin Juliana opende 15 maart 1961 de Merwedebrug. Nu, 50 jaar later, is de Merwedebrug weer het middelpunt van discussie. De stichting A27 wil zo spoedig mogelijk een oplossing voor de files op de Merwedebrug en zal daarvoor op 14 maart met politiek en bedrijfsleven een urgentieverklaring tekenen voor de minister Infra en Milieu. Woensdag 16 maart hebben kinderen wellicht de oplossing voor een filevrije Merwedebrug tijdens een wedstrijd bruggen bouwen met lego.

Bruggen bouwen
De 50 jarige brug redt het niet meer alleen en heeft dringend hulp nodig. De plannen voor verbreding van de A27 zijn inmiddels in een vergevorderd stadium, maar minister Schultz van Haegen moet nog een beslissing nemen over de tweede fase MER (Milieu Effect Rapportage). Daarmee moet duidelijk worden op welke manier de A27 aangepakt zal worden en wanneer. De Stichting A27* grijpt het 50-jarig jubileum van de Merwedebrug aan om de A27 in het algemeen en de Merwedebrug in het bijzonder bovenaan het prioriteitenlijstje van de minister te krijgen. Uiteraard wordt daar ook ingegaan op de oplossing die door de regio en Rijkswaterstaat is uitgewerkt en waarom deze van groot belang is voor de regio.

Onder de aanwezigen bevinden zich niet alleen lokale en regionale politici en het bedrijfsleven. Maar ook echte bruggenbouwers, mensen die 50 jaar geleden nog met hun handen of hoofd aan de brug hebben gewerkt. Daardoor geeft deze bijeenkomst een goede indruk van de impact die de komst van de brug 50 jaar geleden had en nu nog steeds op het verkeer heeft.

Merwedebrug in het Gorcums Museum
Daarnaast is er een tentoonstelling De brug is open! 50 jaar Merwedebrug, over de geschiedenis van deze belangrijke oeververbinding. De tentoonstelling is van 16 maart tot 24 april te bezichtigen in het Gorcums Museum.
Woensdagmiddag 16 maart is er ook een lego-wedstrijd `Wie bouwt de mooiste Merwedebrug' in het Gorcums Museum. De winnaars van de bruggenbouwwedstrijd zullen een plekje krijgen in de bruggenexpositie van het museum. Evenals de winnaars van de eerder uitgeschreven fotowedstrijd.


* De Stichting A27 bestaat uit de Industriële Kring Gorinchem, de Bedrijvenkring Altena, de Kamers van Koophandel Brabant en Midden Nederland en de gemeenten Werkendam en Gorinchem.