Gemeente Waddinxveen


Gemeenten gaan samenwerken bij rampenbestrijding en crisisbeheersing in de regio

Op woensdag 9 maart is een convenant âintergemeentelijke samenwerking rampenbestrijding en crisisbeheersingâ getekend namens de colleges van de gemeenten Bodegraven-Reeuwijk, Boskoop, Gouda, Waddinxveen en Zuidplas. De gemeenten gaan hiermee voldoen aan de eisen die gesteld worden op basis van de Wet Veiligheidsregioâs.

In het convenant is overeengekomen dat tussen deze gemeenten nauw samengewerkt wordt aan de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Dat betekent dat de organisaties bijvoorbeeld meer dan nu aanspraak kunnen maken op elkaars personeel bij rampen en crisis, samen plannen actualiseren en elkaar informeren over lokale situaties en samen oefenen en trainen.

De gemeenten maken deel uit van een van de subregioâs van de Veiligheidsregio Hollands Midden. In de Veiligheidsregio Hollands Midden werken hulpverleningsdiensten en gemeenten samen aan de veiligheid. Ze bereiden zich voor op rampen en ernstige ongelukken. Verder nemen ze maatregelen om toenemende risicoâs beter te beheersen. Â

Achtergrond
De Wet Veiligheidsregioâs (Wvr) is op 1 oktober 2010 in werking getreden In de wet zijn onder meer de bestuurlijke inbedding en de basisvereisten voor rampenbestrijding en crisisbeheersing opgenomen. Ook aan de gemeentelijke rampenbestrijdingsorganisatie stelt de Wvr nieuwe en veelal verregaande eisen waardoor een gewijzigde organisatievorm noodzakelijk is.