Gemeente Stede Broec

Martinusleerlingen bouwen blikvanger

11-03-2011 Met ondersteuning van de gemeente Stede Broec maakt de metaalafdeling van het Martinuscollege een stalen blikvanger. In het kader van de landelijke actieweek Nederland Schoon (14 tot en met 18 maart) is er extra aandacht voor (zwerf) vuil in ons leefgebied. Elf scholen in Stede Broec zetten zich in tijdens de landelijke actieweek Nederland schoon om zwerfvuil te verwijderen. Het Martinus-college levert daarnaast ook een structurele bijdrage met de bouw van een blikvanger, met ondersteuning van de gemeente Stede Broec. De blikvanger is ontworpen om van een afstand afval in te werpen en komt langs het Pad van Amiens te staan.
"Een bestaande blikvanger nabouwen vinden onze leerlingen geen kunst, daarom is het bedenken van een model en het vormen van het materiaal de uitdaging voor hen. Zo gaan ze eerst aan de slag met het maken van het prototype waarin verschillende technieken worden verwerkt", aldus Kees Wijnands, docent metaaltechniek op het Martinuscollege.

'Cilinder zetten' 'Cilinder zetten'
"Ze willen samen iets bijzonders maken van het vanggedeelte van de blikvanger en hebben als thema gekozen voor een wiskundig ruimtefiguur. De uitdaging is om uit te vinden wat er beter zal vangen: een kegel, kubus of cilinder", lacht Wijnands. Samenwerken is in dit project belangrijk. Want hoe maak je één model van alle ideeën die de leerlingen van de `projectgroep blikvanger' hebben? "Een belangrijke les in geven en nemen, waar leerlingen later ook nog wat aan zullen hebben."
Blikvangers
Door te werken aan dit project zullen leerlingen diverse wiskundige modellen berekenen. "Omdat het gaat om een ontwerp te berekenen dat ze straks ook gaan bouwen en dat in hun gemeente komt te staan, is het werken eraan veel leuker dan het leren uit een lesboek", vertelt Wijnands. De leerlingen van het Martinus leveren met hun ontwerp een bijdrage aan een schonere leefomgeving. Wellicht zet het Martinuscollege het ontwerp van de blikvanger in als voorbeeld in andere lesprogramma's.
11-03-2011