Politie Groningen

Vijf overvallers in Delfzijl aangehouden

Geldnood belangrijkste motief

Delfzijl, 11-03-2011 o Met de aanhouding van vijf mannen (19, 21, 26 en 30) uit Delfzijl heeft de politie drie gewapende overvallen opgelost. De overvallen werden door het vijftal in januari en februari 2011 in wisselende samenstelling gepleegd.

Wat was er gebeurd?


- Overval cafetaria

Vrijdagavond 21 januari 2011 overvielen twee onbekende mannen rond 20.10 uur een cafetaria aan de Europaweg in Delfzijl. Beide daders kwamen vermomd de cafetaria binnen en waren in het bezit van een wapen. Eén van de overvallers eiste geld van de 21-jarige eigenaar. Beide overvallers gingen er met honderden euros vandoor gingen. De politie kwam de 19-jarige verdachte op het spoor door een tip en op basis van gedegen rechercheonderzoek. De politie trof bij een doorzoeking attributen aan die vermoedelijk bij de overval werden gebruikt.


- Overval avondwinkel

Vrijdagavond 28 januari 2011 werd een avondwinkel aan de Oude Schans in Delfzijl overvallen. De 56-jarige eigenaar van de avondwinkel stond tijdens de roof in de winkel. Twee onbekenden mannen kwamen omstreeks 22:00 uur de winkel binnen. Beide overvallers bedreigden de eigenaar met wapens. Een van de mannen sprong over de toonbank en nam uit de kassalade een onbekend geldbedrag weg. Beide daders gingen er daarna met de buit vandoor.


- Overval tabakszaak

Vrijdagavond 4 februari 2011 rond 19:40 uur werd een overval gepleegd op een sigarenzaak aan de Oude Schans in Delfzijl. De overval vond vrijdagavond rond 19.40 uur plaats. Drie onbekende personen bedreigden de 64-jarige medewerker met ondermeer een scherp voorwerp. Het trio ging er met een geldbedrag vandoor. Ook namen ze enkele pakjes sigaretten mee. Getuigen zagen de drie personen wegrennen in de richting van de Damsterkade. Ze zijn daar in een gereedstaande donkerkleurige stationauto gestapt en gingen er vandoor. De auto reed via de Damsterkade naar de haven en vervolgens in de richting van Farmsum.

Aanhoudingen

De politie kwam het vijftal verdachten op het spoor na een anonieme tip. Na een gedegen rechercheonderzoek kon het crimeteam van Delfzijl de verdachten onlangs aangehouden. Bij de doorzoekingen troffen rechercheurs attributen aan die bij de drie overvallen waren gebruikt.

Motief

Alle vijf verdachten gaven bij het politieverhoor aan dat geldgebrek het belangrijkste motief was voor de overvallen. Het vijftal zit nog steeds vast. Alle verdachten zijn bekenden van de politie. De overvallen hebben in Delfzijl erg veel opschudding veroorzaakt. De politie hoopt dat met de aanhouding van de vijf overvallers de rust in Delfzijl weer is teruggekeerd.

Beslissing

De politie heeft het onderzoek afgerond. Het proces-verbaal wordt gestuurd naar het Openbaar Ministerie. De officier van justitie beslist op grond van het dossier wat met de verdachten gaat gebeuren.