Gemeente Dongeradeel


Dokkum wil meer (water)toeristen trekken

Dokkum kan als toeristische (watersport)stad beter bekend worden. Dat is de conclusie die de gemeente Dongeradeel in samenwerking met provincie Fryslân en Grontmij op donderdag 10 maart, aan belangstellenden, heeft gepresenteerd. Door een aantal maatregelen kan Dokkum een watersportkern worden, waar het prettig verblijven is voor de watersporter. Dit moet leiden tot meer bestedingen in de historische watersportkern. Ondernemers kunnen op de gepresenteerde plannen inspelen door de watersporters het nodige te bieden, bijvoorbeeld in de vorm van meer en betere mogelijkheden om uit te gaan en te winkelen.

Het verbeteren van de bereikbaarheid van de fraaie binnenstad vanaf het water is een van de maatregelen waaraan wordt gedacht. De fraaie bolwerken liggen regelmatig vol boten maar een duidelijke routing naar het centrum ontbreekt nog. Er kunnen ook meer aanlegplaatsen gemaakt worden, inclusief mogelijkheden om stroom en water af te nemen. Verder is gekeken naar het op diepte brengen van de vaarroutes. Ook is de wens uitgesproken de noordelijke grachten bevaarbaar te maken. Dit is nu niet mogelijk omdat een aantal bruggen te laag zijn.

Keuzes maken

Verschillende partijen hebben een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van het zogenoemde `masterplan'. Toeristische- en middenstandsondernemers, VVV, TOOL, de havenmeester, WSV Dokkum en vertegenwoordigers van de wijkraad binnenstad hebben meegedacht. In het masterplan wordt een toekomstvisie geschetst waarbij alle voorstellen op elkaar zijn afgestemd. Niet alle voorstellen kunnen tegelijkertijd worden uitgevoerd. Als eerste worden die voorstellen opgepakt die de meeste watersporters aantrekken.

Kansen regio

Dongeradeel wil haar toeristisch-recreatieve potenties onder de aandacht brengen bij een breed publiek. De regio biedt volop kansen. Niet alleen kansen voor bezoekers, maar ook voor investeerders en ondernemers. De kansen van de regio werden ter inleiding van de avond gepresenteerd met behulp van de film `Het pure karakter van regio Dokkum' en de bijbehorende animatie gericht op de morgelijkheden voor investeerders.

Kernen aan het water versterken

De gemeente Dongeradeel heeft zich al eerder uitgesproken om Dokkum verder te ontwikkelen als toeristische trekker aan het water. Deze koers valt samen met de ambitie van de provincie om de recreatiekernen aan het water te versterken. In het kader van Het Friese Merenproject van de provincie wordt in een aantal gemeenten gewerkt aan verbeterplannen voor bijvoorbeeld een sluis, aanlegfaciliteiten en het verbinden van de stadskern met de vaarroute.