NVLF



---

11 maart 2011
Vereniging

Vergoeding prestaties logopedie

Niet alle prestaties ingekocht.

Per 1 januari 2011 heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een aantal nieuwe prestaties logopedie toegekend te weten de internetzitting, de telefonische zitting en een wijziging van de prestatie groepsbehandeling.
Op het moment dat de overeenkomsten 2011 door de zorgverzekeraars zijn opgestuurd waren deze prestaties nog niet bekend. Om die reden zijn de nieuwe prestaties in de meeste overeenkomst niet opgenomen.

De NVLF heeft alle zorgverzekeraars verzocht om de nieuwe prestaties integraal over te nemen als aanvullingen op de huidige verstrekkingen logopedie.
Op grond van de Zorgverzekeringswet kunnen zorgverzekeraars zich op kwaliteit, toegankelijkheid en doelmatigheid van de zorg onderscheiden van andere zorgverzekeraars.
Dit betekent dat zorgverzekeraars een eigen inkoopbeleid mogen voeren. Een zorgverzekeraar kan dan ook besluiten af te zien van een prestatie. In de overeenkomst met een logopedist worden dan prestaties, zoals de telefonische zitting of internetzitting, niet opgenomen.

Voor het eerst in de logopedische geschiedenis zien we dat zorgverzekeraars niet alle prestaties inkopen of tegen een lager tarief dan het door de NZa vastgestelde maximum tarief. De groepszittingen worden veelal aangeboden onder het NZA-tarief.

Vanzelfsprekend is de NVLF zeer ongelukkig met deze ontwikkeling. Wij stellen alles in het werk om alle prestaties in te kopen tegen het maximum tarief. Op dit moment heeft de NVLF nog geen volledig overzicht welke prestaties de zorgverzekeraars gaan vergoeden.