D66

vrijdag 11 maart 2011

VVD slalomt met flitsscheiding

De VVD misleidt de kiezer met haar standpunt over de flitsscheiding. Dat vindt D66-Kamerlid Gerard Schouw. Volgens het AD komen VVD en PvdA met een initiatiefwet om echtparen zonder kinderen makkelijker te kunnen laten scheiden. Schouw: "Ik juich dat toe, maar vind het ook opmerkelijk. VVD wilde in 2007 de flitsscheiding afschaffen. Ook PvdA heeft voor de afschaffing van de flitsscheiding gestemd. Nu draaien zij en willen het opnieuw invoeren."

Staatsbemoeienis

De mogelijkheid om scheidingen buiten de rechtbank te regelen werd tijdens het tweede Paarse kabinet ingevoerd. In 2007 stemde de Tweede Kamer voor het afschaffen van deze optie, ondanks het verzet van D66 en GroenLinks. "De afschaffing van de flitsscheiding was een stap achteruit. Als echtgenoten gemeenschappelijk een verzoek indienen en geen kinderen hebben, speelt de staat hier geen rol," aldus het D66-Kamerlid.

Zelf beslissen

D66 is voor een wetswijziging die scheiding zonder tussenkomst van de rechter mogelijk maakt. Sinds de afschaffing van de flitsscheiding moeten gehuwden naar de rechter. "Mensen moeten zoveel mogelijk zelf kunnen beslissen over zaken die vooral henzelf aangaan, natuurlijk met volledige verantwoordelijkheid voor de kinderen. Trouwen is nu veel makkelijker dan scheiden. Het lijkt alsof de staat mensen die willen scheiden straft," vindt Schouw.

Wenselijkheid

Volgens Schouw zijn er niet alleen principiële argumenten voor de herinvoering van de flitsscheiding, maar ook praktische argumenten. "Je kunt hiermee kosten besparen en de druk op de rechterlijke macht verminderen." De cijfers van het CBS ondersteunen het pleidooi van D66. Het percentage gehuwden die het eens zijn over een scheiding is sinds 2005 van 54% naar 65% in 2009 gestegen. Ook het percentage echtscheidingsverzoeken waar géén minderjarige kinderen bij betrokken zijn, is toegenomen.