Politie Midden- en West Brabant

persberichten district Bergen op Zoom

Bergen op Zoom, 11-03-2011

'Zonder heler geen steler'

Politie opent website in de strijd tegen heling

TILBURG - Gisteren, 10 maart 2011, stelde F. Teeven, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, officieel de website www.stopheling.nl voor het publiek open. Consumenten kunnen nu zelf via internet controleren of aangeboden tweedehands producten als gestolen
geregistreerd staan bij de politie. Dit maakt de consument bewuster van heling en benadrukt hun eigen rol daarin. Want: Zonder heler geen steler.

Tegenwoordig is bijna alles te koop via internet. Op handelssites worden goede en bruikbare spullen voor een aantrekkelijke prijs verhandeld. Maar hoe weet je of een product niet afkomstig is van diefstal? Veel mensen zijn zich er bovendien niet van bewust dat ze zich schuldig maken aan een strafbaar feit als ze via internet een gestolen product aanschaffen. Door het serienummer te controleren kan de koper voorkomen een gestolen product te kopen.

Website als hulpmiddel
De website stopheling is geen systeem met 100% garantie maar een hulpmiddel. Ondanks de controle via stopheling.nl kan een product alsnog gestolen zijn. Dit is mogelijk omdat niet iedereen aangifte doet als een product is gestolen en omdat niet iedereen de serienummers van zijn bezittingen heeft genoteerd. Daarnaast moet de burger rekening houden met de tijd die ligt tussen de aangifte en het opnemen in de database van de politie. Het blijft dus belangrijk om het gezonde verstand te gebruiken: Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

Gestolen? En dan..
Om te controleren of een product als gestolen geregistreerd staat, voert de koper een deel van het serienummer van het product in op de site www.stopheling.nl. Deze site is ook te bereiken via de algemene website van de Nederlandse politie www.politie.nl.
Alle gestolen goederen waarvan de serienummers bekend zijn en waarvan aangifte is gedaan, zijn sinds 1 januari 2010 opgeslagen in een speciale databank waarop alle politieregios zijn aangesloten. Wanneer na het controleren van een serienummer blijkt dat een product gestolen is, kan hiervan via een link direct melding gedaan worden bij de politie. In het scherm dat verschijnt kan gemeld worden waar het artikel is aangetroffen en kunnen verdere bijzonderheden worden vermeld. De melding wordt direct doorgestuurd naar de regio waar aangifte van de diefstal is gedaan. Met een smartphone kan ook op andere plaatsen, zoals op markten en braderieën, direct gecontroleerd worden of een product als gestolen geregistreerd staat.

Burgers kunnen preventief een belangrijke bijdrage leveren door na aankoop van een nieuw product het serienummer te noteren. Een
serienummer maakt een product uniek en traceerbaar. Het registreren van serienummers en het doen van aangifte van diefstal is dan ook van groot belang voor het slagen van dit initiatief.

CV-ketels buit bij inbraak

STEENBERGEN - Met het opnemen van een aangifte onderzoekt de politie de diefstal van CV-ketels. Daders hebben uit 13 in aanbouw zijnde appartementen aan de Waterlinie de CV-ketels weggenomen. De woningen zijn nog niet bewoond. De diefstal vond plaats tussen gistermiddag 17.30 uur en vanmorgen 08.15 uur. Om toegang tot de panden te krijgen zijn voordeuren geforceerd. De politie vraagt getuigen die mogelijk iets gezien of gehoord hebben zich te melden via 0900-8844

auteur: Desirée Brabers

Laatst gewijzigd 11-03-2011 14:01 | © Regio Midden en West Brabant |