Vereniging VNO-NCW

Markt kalfsvlees Qatar mogelijk weer open

11-03-2011 - Er is goede hoop dat Qatar de markt voor kalfsvlees uit Nederland binnenkort weer openstelt. Dit valt af te leiden uit de voorbereidingen voor veterinaire inspecties die momenteel worden getroffen. Daarnaast volgt Qatar het gezondheidsbeleid van de ander landen in de Golf. Zo importeert Saoedi-Arabië al weer enkele maanden kalfsvlees uit Nederland. Dit is een positieve ontwikkeling zegt Bernard Wientjes, voorzitter van VNO-NCW, aan het eind van zijn bezoek aan Qatar.

Samen met een aantal CEO's van Nederlandse multinationals bracht hij in het kader van het staatsbezoek een bezoek aan Qatar. Naast een ronde tafel gesprek met de top van het land hebben nog vele andere bijeenkomsten met vertegenwoordigers van de overheid en het bedrijfsleven plaatsgevonden. De inzet van de minister van EL&I bij de Qatari overheid en de contacten van directeur Swinkels van de VanDrie Group met het ministerie van Gezondheid van Qatar zullen er toe leiden dat de huidige belemmeringen voor de import van Nederlands kalfsvlees in Qatar binnenkort worden opgeheven.

De VanDrie Group is wereldmarktleider in de kalfsvleessector. "Goed nieuws voor de kalfsvleessector, die sinds de BSE-crisis in 1996 geen zaken meer kon doen in het Midden Oosten. Het bewijst weer eens het belang van een staatsbezoek voor Nederlandse bedrijven," aldus Wientjes.

Belangrijk onderdeel van het bezoek was een ronde tafel van de Nederlandse bedrijven met de Qatari-overheid. Tijdens dit gesprek, waaraan ook de koningin Beatrix, prins Willem Alexander en prinses Maxima deelnamen, is in een open en ontspannen sfeer gesproken over zaken die de relatie van Nederlandse bedrijven in Qatar verstevigen en bestendigen.

---