Gemeente Nieuwegein

vrijdag, 11 maart 2011
Het bestuur van PAUW Bedrijven stelt een onafhankelijk onderzoek in naar aanleiding van het eerder deze week in de gemeenteraad van IJsselstein gepresenteerde zwartboek over de organisatie.

Dit is de belangrijkste uitkomst van het overleg dat het bestuur en de directie van Pauw Bedrijven vanochtend hebben gehad. Het onderzoek, waarmee vandaag al wordt aangevangen, staat onder leiding van de heer prof. dr. Theo W.A. Camps, hoogleraar organisatiekunde & bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en bestuursvoorzitter van adviesbureau Berenschot. De resultaten van het onderzoek zijn openbaar.

Instellen vertrouwenspersoon

Ook adviseert het bestuur bij iedere deelnemende gemeente een vertrouwenspersoon aan te stellen, waar werknemers van PAUW Bedrijven terecht kunnen, in aanvulling op de onafhankelijke klachtencommissie die PAUW Bedrijven kent.

Gemeenschappelijke regeling

Bestuur en directie hechten veel waarde aan een onafhankelijk onderzoek naar het realiteitsgehalte van de verschenen rapportage over de organisatie, die een gemeenschappelijke regeling is van de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Lopik, Ronde Venen en Stichtse Vecht ter uitvoering van het SW-bedrijf (sociale werkvoorziening).

Zorgvuldigheid op zijn plaats

Wouter Kolff, bestuursvoorzitter van PAUW bedrijven en wethouder sociale zaken in Nieuwegein: "PAUW Bedrijven staat bekend als een goede werkgever, wat ook blijkt uit onafhankelijke periodieke onderzoeken naar de medewerkerstevredenheid. PAUW Bedrijven begeleidt mensen met een arbeidshandicap naar werk zodat zij een kans krijgen ook op dit vlak deel te nemen aan de samenleving. Dit zijn zware tijden voor sociale werkvoorzieningen.

Om deze organisatie te behouden, moeten ondernemers op PAUW Bedrijven en hun diensten kunnen rekenen. Daarom is het voor alle betrokkenen - ook voor de politiek - belangrijk om zorgvuldig met deze kwestie om te gaan. Anders zouden juist de mensen waar het om gaat de dupe kunnen worden. Het bestuur en de directie van PAUW Bedrijven wachten de uitkomsten van het onderzoek af en zullen zich tot die tijd van ieder commentaar onthouden."