Interprovinciaal Overleg (IPO)


Provincies: wettelijk kader voor gebiedsontwikkeling nodig

11 maart 2011

De Wet ruimtelijk ordening (Wro) uit 2008 geeft geen aparte bepalingen over gebiedsontwikkeling. Het IPO vindt dat dit wel zou moeten. Wie verantwoordelijk is voor een gebiedsontwikkeling moet wettelijk worden vastgelegd. Dan is duidelijk dat de provincie de verantwoordelijke gebiedsregisseur is voor (boven)regionale ontwikkelingen. Verder moet het wettelijke kader meer ruimte bieden aan politiek-bestuurlijke afwegingen, met een integrale omgevings- en leefkwaliteit als uitgangspunt. Deze opvatting baseert het IPO op het in opdracht van een IPO-werkgroep opgestelde rapport "Provincies en gebiedsontwikkeling binnen een veranderend stelsel van omgevingsrecht".

De behoefte aan een wettelijk kader voor gebiedsontwikkeling is toegevoegd aan de IPO-visie op de vernieuwing van het omgevingsrecht. Deze visie wordt gedeeld met het kabinet. IPO en provincies zullen actief meedoen in het programma van het ministerie van Infrastructuur en Milieu voor vereenvoudiging en integratie van de omgevingswetgeving.

Bestanden

application/pdf icon eindrapport_omgevingsrecht_dd_22_december_2010.pdf Dossier:
RO & Wonen

Heeft u een vraag of op een opmerking over dit bericht? Neemt u dan contact op met de afdeling Communicatie: Communicatie@ipo.nl of 070 888 1294