Gemeente Almere

Panelen met reisinformatie bij bushaltes Almere Haven

11-03-2011

Deze week zijn in Almere Haven bij de bushaltes Centrum en De Steiger de eerste panelen met actuele reisinformatie voor busreizigers geplaatst en in werking gesteld.

Op de panelen staan de exacte vertrektijden van de eerstkomende 4 stads- en streekbussen. De buslijnen worden getoond in volgorde van vertrek. Reizigers kunnen zo altijd zien welke bus het eerste de halte aandoet en hoe lang dat nog duurt. Van elke buslijn worden het nummer, de eindbestemming en aantal minuten voordat de bus komt getoond.

Global Positioning System

De panelen worden draadloos gevoed met informatie uit een centrale computer. Ook van een bus die onderweg vertraging oploopt wordt exact de juiste aankomsttijd weergegeven. Het Global Positioning System (GPS) in de bus geeft namelijk continue door waar de bus rijdt. Op basis van de actuele positie wordt de aankomsttijd bij de halte berekend en via een radiosignaal doorgegeven aan het paneel bij de halte. Reizigers weten voortaan dus altijd precies hoe lang ze moeten wachten op hun bus. Ook wanneer er een verandering in de dienstregeling is bijvoorbeeld een rit uitvalt, wordt dat getoond. Bij het NS station in Almere Stad werkt een vergelijkbaar reisinformatiesysteem.

In de loop van dit jaar wordt het aantal panelen bij de bushaltes verder uitgebreid. Drukke haltes zoals bij het Stadhuisplein krijgen een paneel met 6 of 8 regels. Bijna alle haltes in Almere worden van dit systeem voorzien. Bij de minst drukke haltes zoals in De Vaart en de Stripheldenbuurt komen kleine schermpjes op de haltepalen.

Stimuleren openbaar vervoer

Onzekerheid over de vertrektijd van bussen -is hij al weg of komt hij nog?- is vaak een grote ergernis bij reizigers. De introductie van de panelen past in het beleid van de gemeente om de reisinformatie te verbeteren. Hiermee wil Almere het gebruik van het openbaar vervoer verder stimuleren.

Naast de plaatsing van deze informatiepanelen wordt dit jaar verder gewerkt aan een kwaliteitsverbetering van de bushaltes. Perrons worden verhoogd om gemakkelijker in en uit te stappen en de streeklijnen naar Amsterdam krijgen nieuwe bushokjes.