Gemeente Den Helder

College Den Helder stelt prioriteiten Veiligheidbeleid vast 2011-02-22

Als het gaat om de veiligheid in Den Helder staan de komende jaren de aanpak van jeugdoverlast, veilig uitgaan in het stadscentrum, coffeeshopbeleid en buurtgerichte aanpak van overlast centraal. Het zijn de belangrijkste thema's in het integraal veiligheidsbeleid 2011-2014 voor Den Helder. Burgemeester en wethouders van Den Helder stellen de gemeenteraad voor met dit beleid in te stemmen.

Met een lokaal integraal veiligheidsbeleid probeert de gemeente als regisseur een vertaalslag te maken tussen veiligheidsanalyses (feiten) en dat wat diverse partners zoals wijkmanagers, buurt-, en jongerenwerk, woningcorporaties aangeven wat voor hen (on)veiligheid is. Het plan dat nu voorligt, bevat de doelen, resultaten en inspanningen die de gemeente de komende jaren beoogt om de doelstellingen te realiseren. Naast de genoemde thema's komen andere onderwerpen aan de orde die ondersteunend zijn aan het integraal veiligheidsbeleid: integrale aanpak van prostitutiebedrijven, cameratoezicht, publiekprivate samenwerking (Keurmerk Veilig Ondernemen, Keurmerk Veilige Bedrijventerreinen en Politie Keurmerk Veilig Wonen), veiligheidshuis, programmatisch handhaven en evenementen.

Samen verantwoordelijk
Het lokaal integraal veiligheidsbeleid 2011-2014 heeft als ondertitel `een beleid van iedereen voor iedereen' meegekregen. In het coalitieprogramma vormen respect, zelfredzaamheid en medeverantwoordelijkheid de sleutelwoorden. De gemeente wil beleidsvoering in het algemeen en lokaal veiligheidsbeleid in het bijzonder, transparanter maken. Het moet door meer spelers als een gedeelde verantwoordelijkheid worden gevoeld. Pas dan kan men spreken van `een beleid van iedereen voor iedereen'.
Veiligheid is een gevoel. Juist omdat dit door iedereen weer anders kan worden ervaren, vindt de gemeente het belangrijk inwoners op een actieve manier te betrekken bij het veiligheidsbeleid. Zo kan het door iedereen worden gedragen en op een goede manier ten uitvoer worden gebracht. Afhankelijk van de gesignaleerde overlast in relatie tot de veiligheidsthema's worden klantenpanels gevormd of kan de gemeente deelnemen aan wijkplatforms.

De gemeenteraad stelt eenmaal in de vier jaar een integraal veiligheidsplan vast. Dat kan tussentijds worden gewijzigd: jaarlijks wordt een uitvoeringsplan aan de hand van een uitvoeringsmatrix opgesteld. Hierin staan de doelen, resultaten en inspanningen per `veiligheidspartner' beschreven.
Het veiligheidsplan is tot stand gekomen aan de hand van een veiligheidsanalyse en gesprekken met andere beleidsafdelingen en externe partners zoals politie en Openbaar Ministerie.