Gemeente Den Helder

Bijstandsfraude: EUR 46.000 2011-03-11

Een 26-jarige vrouw ontving van 22 mei 2008 tot en met 2 januari 2011 ten onrechte een WWB- / WIJ-uitkering van de sociale dienst in Den Helder. Zij ontving in die periode bruto ruim EUR 46.000,- teveel aan bijstand. Dat blijkt uit onderzoek van de Sociale Recherche Noord-Holland Noord. Het fraudebedrag wordt door de gemeentelijke sociale dienst teruggevorderd.

De vrouw verzweeg aan de sociale dienst haar zogenaamde ex-relatie zijn hoofdverblijf had bij haar.
Indien ex-relaties met erkende kinderen hun hoofdverblijf bij elkaar hebben, geldt dit als een onweerlegbaar rechtsvermoeden van samenwoning. De vrouw had haar eigen huurwoning. De man was sinds april 2008 uitgeschreven uit het Bevolkingsregister te Den Helder. De man had inkomsten uit arbeid.

De sociale recherche Noord-Holland Noord heeft een onderzoek ingesteld, waarbij onder andere diverse getuigen zijn gehoord en schriftelijke bewijzen zijn opgevraagd bij bedrijven. De man en de vrouw zijn verhoord en hebben ontkend schuldig te zijn aan sociale zekerheidsfraude. Na onderzoek is er een fraudeberekening gemaakt van de vermoedelijk ten onrechte verstrekte uitkeringen. Het bleek dat er bruto ruim EUR 46.000,- teveel aan bijstand was verstrekt.

Door de gemeentelijke sociale dienst zal het fraudebedrag teruggevorderd worden van de man en de vrouw. De Belastingdienst (zorgtoeslag en huurtoeslag) zijn in kennis gesteld. Door de sociale recherche is proces-verbaal opgemaakt en verzonden naar de Officier van Justitie te Alkmaar.