Gemeente Den Helder

Bijstandsfraude: EUR 30.000,- 2011-03-11

Een 67-jarige man en een 50-jarige vrouw ontvingen van april 2005 tot en met februari 2011 ten onrechte een WWB-uitkering van de sociale dienst in Den Helder. Ze ontvingen ongeveer bruto EUR 30.000,- teveel bijstand. Het bedrag van teveel verstrekte AOW-uitkering is nog niet bekend.

De man en de vrouw hebben hun inlichtingenverplichting geschonden, door aan de sociale dienst te verzwijgen, dat de man zijn hoofdverblijf had bij zijn ex-vrouw. Indien ex-echtgenoten hun hoofdverblijf bij elkaar hebben, dat geldt dit als een onweerlegbaar rechtsvermoeden van samenwoning. De man en de vrouw hadden ieder hun een eigen woning. De man had zijn hoofdverblijf bij zijn ex-vrouw. De man heeft vanaf juni 2008 een AOW uitkering aangevuld tot de alleenstaande bijstandnorm.

De sociale recherche Noord-Holland Noord stelde een onderzoek in waarbij ook onder leiding van een Rechter Commissaris en 2 officieren van justitie op 8 maart 2011 een doorzoeking van beide woningen heeft plaatsgevonden. Diverse goederen zijn in beslag genomen, waaronder gouden sieraden. De man en de vrouw werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.

De man en de vrouw zijn verhoord en hebben gedeeltelijk bekend. Na onderzoek is er een schatting gemaakt van de vermoedelijk ten onrechte verstrekte uitkeringen. Het bleek om ongeveer bruto EUR 30.000,= teveel aan bijstand te gaan. Het fraudebedrag van teveel verstrekte AOW-uitkering is nog niet bekend.

Door de gemeentelijke sociale dienst zal het fraudebedrag teruggevorderd worden van de man en de vrouw. De Belastingdienst (zorgtoeslag en huurtoeslag) en de Sociale Verzekeringsbank (Algemene Ouderdoms Wet) zijn in kennis gesteld. Door de sociale recherche zal proces-verbaal worden opgemaakt en verzonden naar de Officier van Justitie te Alkmaar.