Ede zwaait uit: de Molen van Mondriaan

Persbericht van Simonis & Buunk Kunsthandel BV

Ontdekt schilderij Piet Mondriaan verkocht aan museum Duits Waddeneiland

EDE - Het schilderij De Broekzijdse Molen aan het Gein van de beroemde kunstenaar Piet Mondriaan, is door Simonis & Buunk uitgezwaaid: de veerboot van zaterdag 4 maart bracht de molenvoorstelling van Mondriaan naar het Duitse Waddeneiland Föhr waar Museum Kunst der Westküste sinds twee jaar een spectaculaire collectie toont. Het gaat om een in 2006 herontdekt werk van Mondriaan, ontstaan vóór de abstracte composities waar hij zo beroemd mee werd. Het schilderij is het 'kleine broertje' van de Mondriaan die het Rijksmuseum in 2005 kocht bij de Edese kunsthandel.

Vijf verkopen, vijf musea
In de eerste drie maanden van dit jaar verkocht de Edese kunsthandel vijf kunstwerken aan vijf musea in Nederland en Duitsland. Een vroege houtsculptuur van Otto van Rees ging naar het Kröller-Müller Museum, een figuurstudie van B.C. Koekkoek naar het Museum B.C. Koekkoek-Haus in Kleef en schilderijen naar het Noordbrabants museum en Limburgs Museum. De kunsthandel, die ook al jaren veel bruiklenen verzorgt voor museumtentoonstellingen in binnen- en buitenland, beschouwt dit aantal als een record, ook binnen de kunsthandel. Bovendien worden hiermee 5 bijzondere kunstwerken van Hollandse kunstenaars toegevoegd aan openbare collecties van musea, waar ze voor iedereen toegankelijk zijn en onderdeel worden van het gemeenschappelijk cultureel erfgoed.

Nieuw Zeeland koopt schilderij in Ede
In november 2010 presenteerde The Christchurch Art Gallery in Nieuw Zeeland het schilderij De Leuvehaven, Rotterdam van Petrus van der Velden aan het publiek. Het doek uit 1867 is een magistraal werk van de Rotterdamse schilder, die in 1890 voorgoed naar Nieuw Zeeland vertrok en daar beroemd werd. Het werk hing nog maar net op zijn plaats toen Christchurch op 22 februari catastrofaal werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter. Het Nederlandse doek van 80 x 131 cm hangt nog onberoerd als tevoren en wordt veilig bewaakt nu het museum tijdelijk wordt gebruikt als 'Civil Defence headquarter'.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

Bijschrift foto:
P.C. Mondriaan
De Broekzijdse Molen aan het Gein
olie op doek op paneel, 34,6 x 46,3 cm
gesigneerd r.o. en te dateren ca. 1905
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl

*
*

Links:
http://www.simonis-buunk.nl/



Razende Robot Reporter