Project Gemeente Westland



Eindmanifestatie Mainport-Greenport toont resultaten.

Publicatiedatum: 11-03-2011

Vrijdag 11 maart worden op het Drijvend Paviljoen in de Rotterdamse Rijnhaven de resultaten getoond van het project Mainport-Greenport dat in opdracht van de provincie Zuid-Holland, het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente Westland en Transforum is uitgevoerd door Xplorelab, een denktank van de Provincie. Tijdens een feestelijke slotbijeenkomst wordt het eindrapport gepresenteerd en meteen de vervolgacties ingeluid.

Sinds jaar en dag liggen ze naast elkaar: de Rotterdamse Haven (de Mainport) en het Westlandse glastuinbouwgebied (de Greenport). Jarenlang hadden ze niets met elkaar. Twee gescheiden werelden die functioneerden als beleefde buren, elk in het eigen domein. Maar dat is sterk aan het veranderen. Beide economische clusters hebben een enorme expansie doorgemaakt, waarbij ze beide tot de ontdekking zijn gekomen dat orientatie op omgeving en achterland een noodzaak is, en samenwerking zoeken onverwacht voordeel kan opleveren. Xplorelab heeft zich gebogen over de vraag hoe de twee sectoren van wereldformaat elkaar kunnen versterken, wat ze nu al aan elkaar hebben en hoe ze in de toekomst nog meer kunnen samenwerken.

Door `transdisciplinair' samen te werken worden ogenschijnlijke tegenpolen partners. Dergelijke onwaarschijnlijke samenwerkingsrelaties komen vaak met verrassende oplossingen voor elkaars problemen. Dat is de basis voor het gebruik van elkaars reststromen, zoals het gebruik van CO2 uit de petrochemische industrie voor toepassing als groeibevorderaar in de kassen, of het omvormen van plantaardig afval naar bio-brandstof. Hoe ver dergelijke partnerschappen kunnen reiken wordt vrijdag getoond. Het project is bedoeld als wegwijzer naar de toekomst, waarbij vooral gekeken wordt naar efficient (her-)gebruik van product- en reststromen op verschillende niveaus binnen een beperkte ruimte, en wat daarvoor voor kennis nodig is. Bovendien drukken beide economische clusters hun stempel onmiskenbaar op het gebied waarin ze functioneren, en daarom is het van groot belang dat er draagvlak in de samenleving blijft: ze kunnen niet zonder `licence to produce' . Door te laten zien hoe zorgvuldig er wordt samengewerkt wordt het imago positief beïnvloed.

Nu al werpt de nieuwe samenwerking zijn effecten vooruit: Westland gaat in de nieuwe gemeentelijke structuurvisie de kansen die samenwerking met de Mainport biedt meenemen. Het Havenbedrijf op zijn beurt houdt rekening met de Westlandse belangen in de nieuwe Havenvisie. De provincie beschouwt dit resultaat als belangrijke input voor de Economische Agenda Zuidvleugel.

Eindrapport Mainport - Greenport