Gemeente Zwijndrecht

Bezuinigen is keuzes maken

Door de economische crisis moet de overheid bezuinigen. Voor Zwijndrecht betekent dit dat de algemene uitkering van het rijk naar verwachting met 10% daalt. Dit betekent een korting van 4 miljoen euro. Bovendien ontvangt de gemeente ook fors minder aan specifieke uitkeringen van het rijk. Zwijndrecht moet dus bezuinigen.

Moeilijke keuzes
De afgelopen periode is gewerkt aan bezuinigingsmaatregelen waarmee inwoners zo veel mogelijk worden ontzien. Zo is de formatie van de gemeente aangepast en worden er zo veel mogelijk efficiencymaatregelen genomen. Ook hebben de Drechtstedengemeenten met elkaar afgesproken te bezuinigen. Helaas volstaan deze maatregelen niet. Er moeten moeilijker afwegingen worden gemaakt. We gaan minder uitgeven, bijvoorbeeld op het gebied van subsidies en openbare ruimte. Daarnaast moeten er opnieuw prioriteiten worden gesteld in de uitvoering van projecten. Kortom, moeilijke keuzes.

Alle keuzes komen uiteindelijk samen in de Perspectiefnota, waarin de keuzes worden voorbereid voor de begrotingen van de komende jaren. In de Perspectiefnota geeft de raad aan wat zij wil en hoeveel zij er voor over heeft. De Perspectiefnota wordt in juni 2011 vastgesteld.

Samen zoeken naar innovatieve oplossingen
Om goede keuzes te maken zoekt de gemeente, samen met verenigingen, vertegenwoordigers van bewoners en partners, naar innovatieve oplossingen om te kunnen bezuinigen. Op 8 december 2010 heeft een bijeenkomst plaatsgevonden waaruit goede ideeën zijn ontstaan. Zo overlegt wethouder Miranda de Vries met het onderwijsveld om deze ideeën uit te werken.

Op 22 maart 2011 organiseert de gemeenteraad een thema-avond rondom `ambities in balans'.

Pijnlijke keuzes voor subsidie-ontvangers
De gemeenteraad beslist over de subsidiebeleidsregels. Dit zijn de regels waarop partijen aanspraak kunnen maken op subsidie in de gemeente Zwijndrecht. Het college van burgemeester en wethouders doet de gemeente een voorstel over mogelijke bezuinigingen in de subsidies. Tijdens de thema-avond op 22 maart besteedt de gemeenteraad eveneens aandacht aan de subsidies.

We houden u op de hoogte
De komende periode gebruiken wij het Stadsnieuws in weekblad De Kombinatie en social media om u op de hoogte te houden van de bezuinigingsplannen.