Gemeente Enschede

Meer dan 3.000 Enschedeërs nemen deel aan Burgernet

Eerste succesvolle inzet, verdere uitbreiding netwerk gewenst

Sinds de invoering van Burgernet in Enschede in december 2010 hebben zich 3.385 inwoners aangemeld als deelnemer. Burgernet is een samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de woon-en werkomgeving veiliger te maken door met extra ogen en oren in de stad opsporing in bepaalde gevallen te verbeteren. Gemeente en politie hopen op zoveel mogelijk aanmeldingen, omdat de kans op een succesvolle burgernetactie toeneemt bij stijging van het aantal deenemers. Aanmelden kan nog steeds, via www.burgernet.nl of via een antwoordkaart die bij de gemeentelijke balies te verkrijgen is.

Als de politie besluit een burgernetactie te starten krijgen deelnemers van het burgernet vanuit de meldkamer van de politie een bericht via de (mobiele) telefoon met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Deelnemers kunnen dan op basis van dat gegeven signalement vanuit hun eigen woning, straat of werkplek goed om zich heen kijken en de politie bijstaan.

Donderdag 10 maart is burgernet voor het eerst met succes ingezet in Enschede. De politie alarmeerde 500 deelnemers van het netwerk nadat een 89-jarige vrouw was verdwenen uit een verzorgingstehuis. Dankzij de melding werd de vrouw teruggevonden in het centrum.

Burgernet biedt bewoners en ondernemers een kans om zelf een actieve bijdrage te leveren aan veiligheid in de eigen buurt of wijk. Gemeente en politie roepen iedereen die overweegt om deel te nemen, maar die zich nog niet heeft aangemeld, dit alsnog te doen. Dit is het makkelijkst via de website www.burgernet.nl maar kan ook door een antwoordkaart in te vullen en op te sturen. De kaart is te verkrijgen bij de gemeentelijke balies van het stadhuis, stadskantoor en wijkservicecentra en op het politiebureau. Op www.burgernet.nl is uitgebreide informatie te vinden over de werkwijze van het burgernet.