Raad van State


vrijdag 11 maart 2011
10.30 uur
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Westland heeft opgelegd aan een tuincentrum aan de Maasdijk in 's-Gravenzande. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het tuincentrum daar in strijd met het bestemmingsplan gevestigd is. Het bestemmingsplan staat namelijk alleen agrarische bedrijven toe. De eigenaar van het tuincentrum komt tegen de dwangsom in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hem had het gemeentebestuur de dwangsom niet mogen opleggen, omdat er zogenoemd 'zicht op legalisatie' zou zijn. Bovendien zou zijn bedrijf failliet gaan als hij de bedrijfsvoering moet staken. De rechtbank in Den Haag verklaarde in juni 2010 een eerder beroep van de man ongegrond. (zaaknummer 201007566/1)
11.00 uur
Zitting over de weigering door het college van burgemeester en wethouders van Lelystad om een milieuvergunning te verlenen voor een hondenpension en -fokkerij aan de Groene Velden in Lelystad. Het gemeentebestuur heeft de vergunning alsnog geweigerd, nadat de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in juni 2010 een eerdere vergunning had vernietigd, omdat een woning in de buurt van het pension niet in de geluidsberekeningen was meegenomen. Die uitspraak met zaaknummer 200904896/1 is te vinden op de site. Volgens het gemeentebestuur kan het pension niet voldoen aan de geluidsnormen en kan de vergunning dus niet verleend worden. De eigenares van het pension komt tegen de weigering door het gemeentebestuur in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vindt dat het gemeentebestuur uitgaat van te strenge geluidsnormen. (zaaknummer 201010249/1)

13.30 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Ede heeft verleend voor een veehouderij aan de Krommesteeg in Bennekom. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vernietigde in augustus 2009 een eerdere milieuvergunning die aan de veehouderij was verleend. Naar het oordeel van de Raad van State kon de veehouderij destijds met de aangevraagde ventilatoren niet aan de geluidsnormen voldoen. Die uitspraak met zaaknummer 200805857/1 is te vinden op de site. Volgens het gemeentebestuur kan de vergunning toch verleend worden, omdat er stillere ventilatoren kunnen toegepast dan waarvan destijds is uitgegaan. Deze nieuwe ventilatoren heeft het gemeentebestuur voorgeschreven in de vergunning. De stichting Bont voor Dieren is het daar niet mee eens. De stichting vindt dat ook met nieuwe ventilatoren niet aan de geluidsnormen kan worden voldaan. Daarom komt zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201009295/1)