Yahoo


Persbericht

Geen monitoring brand oven Harlingen

Bij de introductie van de plannen voor de bouw van de afvaloven is, om de ongerustheid van de burgers over de schadelijke uitstoot weg te nemen, gemeld dat er een dijk van een monitoring systeem zou komen.

Vorig jaar is in opdracht van Omrin begonnen met biomonitoring. Op verschillende plaatsen rond de afvaloven werden hiervoor bloembakken met groenten geplaatst. Deze groenten worden later onderzocht op bepaalde schadelijke stoffen. Er zijn vraagtekens over de betrouwbaarheid en toepasbaarheid van deze methode, temeer omdat tegen de adviezen van de akkerbouwers in, de grond in de bakken steeds bij het nieuw beplanten ervan ververst wordt. Maar ook gebrekkige monitoring is beter dan helemaal geen monitoring.

In de nacht van maandag op dinsdag heeft de brand in het gebouw van de afvaloven voor de eerste verspreiding van schadelijke stoffen gezorgd.

De biomonitoring zal niet uit kunnen wijzen of de brand voor gevaarlijke concentraties heeft gezorgd. Ten tijde van de brand waren de bloembakken op het meetpunt aan de Hornestreek slechts gevuld met regenwater. Zie de foto´s.