Ingezonden persbericht



Den Haag, 23 februari 2010

Gemeentemuseum Den Haag en Uitgeverij Leopold presenteren het nieuwe kinderkunstboek:

Ensor, de grote maskerade

Verkrijgbaar vanaf 11 maart 2011

De fantasiewereld van James Ensor vormt het uitgangspunt voor het nieuwe prentenboek dat wordt uitgegeven door het Gemeentemuseum Den Haag in samenwerking met Uitgeverij Leopold. Auteur en tekenaar Marije Tolman neemt kinderen in het boek Ensor, de grote maskerade mee op reis langs de door James Ensor zo geliefde kunstlijn, waar hij allerlei vreemde dieren en wezens tegenkomt. Het is alweer het vijfde kinderkunstboek dat het Gemeentemuseum uitbrengt, het eerste, Meneer Kandinsky was een schilder van gouden griffel winnaar Daan Remmerts de Vries werd al 4 keer herdrukt en onlangs publiceerde het Gemeentemuseum in samenwerking met Leopold twee nieuwe kinderkunstboeken met niemand minder dan Piet Mondriaan als onderwerp. Ensor, de grote maskerade verschijnt ter gelegenheid van de tentoonstelling James Ensor. Universum van een fantast die van 12 maart t/m 13 juni te zien is in het Gemeentemuseum.

Het Gemeentemuseum brengt sinds 2010 in samenwerking met Uitgeverij Leopold een serie kunstboeken voor kinderen uit, die aansluiten bij grote tentoonstellingen. Bij ieder nieuw kinderkunstboek wordt er een tentoonstelling met de originele illustraties ingericht - voor kinderen en liefhebbers van prentenboeken. Daarmee wil het museum ook bijdragen aan de terecht groeiende waardering voor het werk van Nederlandse kinderboekenillustratoren.

Marije Tolman studeerde grafisch en typografisch ontwerpen aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en Illustration & Design aan het Edinburgh College of Art in Schotland. Haar prentenboeken worden in meer dan tien verschillende landen uitgegeven. Met het prentenboek De boomhut won zij samen met haar vader, eveneens beeldend kunstenaar, de belangrijke Bologna Ragazzi Award en het Gouden penseel 2010.

In de bijbehorende tentoonstelling Ensor, de grote maskerade. Prentenboekillustraties van Marije Tolman, die van 12 maart t/m 26 juni in het Gemeentemuseum te zien is, worden alle originele illustraties en voorstudies van Tolman getoond. Deze worden gecombineerd met objecten uit de collectie van het museum. Er is ook een reusachtige zee te zien, waar kinderen een zelf verzonnen zeedier aan toe kunnen voegen.

Bij aanvang bedacht Tolman geen scenario voor Ensor, de grote maskerade. Geïnspireerd door het werk van James Ensor ontstonden er beelden. Daarna pas ontvouwde het verhaal zich, kregen de tekeningen hun huidige volgorde en voegde zij tekst toe. Voor de illustraties maakte zij gebruik van diverse materialen en technieken: ets, olieverf, gouache, aquarel en pen & inkt; en potlood, oliepastel- en pastelkrijt.

Het prentenboek Ensor, de grote maskerade is te koop in de museumwinkel, evenals de Ensnor, een grappige zelfklevende snor op een door Marije Tolman getekend portret van James Ensor.

Op www.gemeentemuseum.nl kunnen kinderen een door Marije Tolman getekende Ensor-kleurplaat downloaden.