Gemeente Aalsmeer


Nieuwe mogelijkheden voor ondernemers bij Green Park Aalsmeer

Doordat banken wereldwijd een hogere eigen inbreng eisen bij aankopen is de financiering voor ondernemers moeilijker. Daarbij wil Green Park Aalsmeer de ondernemers helpen. Een concrete oplossing voor de verkoop van een aantal kavels in Green Park Aalsmeer is de uitgifte in erfpacht. Deze erfpacht kost Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling B.V. geen extra geld. Alleen komt het geld over een langere periode binnen dan bij een verkoop. Ook is door herinrichting van het terrein meer uitgeefbare grond gecreëerd.

In 2004 is Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling B.V. opgericht. De realisatie van het bedrijventerrein Green Park Aalsmeer heeft zich langzamer ontwikkeld dan in 2004 was ingeschat. De aanleg van de N201 is twee jaar later gereed. De nieuwe N201 zal het bedrijventerrein ontsluiten. Ook is de markt voor zakelijk vastgoed in de afgelopen jaren vanwege de economische en financiële crisis (wereldwijd) sterk afgenomen. Als gevolg van de financiële crisis hebben bedrijven veel meer moeite om de financiering voor nieuw zakelijk vastgoed te organiseren, wat in Green Park Aalsmeer voor een aantal ondernemers directe gevolgen heeft voor het uitvoeren van al gesloten overeenkomsten. Gevolg van deze vertragingen is dat de kredietfaciliteit uit 2004 van EUR 80 miljoen niet meer toereikend is in 2011 en dat voor Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling B.V. een aanvullende kredietfaciliteit nodig is. Om deze kredietfaciliteit mogelijk te maken moeten de Gemeenten Aalsmeer en Uithoorn een besluit nemen over een garantstelling naar de Bank Nederlandse Gemeenten. Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling B.V. heeft berekend dat EUR 20 miljoen extra kredietfaciliteit noodzakelijk is. De Gemeenten Aalsmeer en Uithoorn zijn voor vijftig procent aandeelhouders van Green Park Aalsmeer Gebiedsontwikkeling B.V. en afgesproken is dat beide een garantstelling afgeven aan de Bank Nederlandse Gemeenten voor vijftig procent van dit bedrag, dus elk EUR 10 miljoen. De garantstelling op zich brengt voor de gemeente geen kosten met zich mee. Het college is bevoegd om een dergelijke garantstelling te verlenen aan de Bank Nederlandse Gemeenten, maar vraagt de gemeenteraad hierover haar wensen en bedenkingen kenbaar te maken.

Meer vraag naar bedrijfsruimte

Inmiddels is er weer een merkbare stijging in het aantal partijen waarmee gesproken wordt over de aankoop van bouwgrond van Green Park Aalsmeer. Volgens berichtgeving, ook van FloraHolland, trekt de vraag naar bedrijfsruimte voor exporteurs en groothandelaren weer aan. Groei kenmerkt de sierteelt en FloraHolland en aanverwante bedrijven. Verder is de verwachting dat als de nieuwe N201 klaar is de vraag aantrekt. Green Park Aalsmeer ligt dan op slechts vijf minuten rijden van Schiphol.

Hoogwaardig bedrijvenpark naast bloemenveiling FloraHolland

Green Park Aalsmeer is een hoogwaardig bedrijvenpark van 180 hectare voor ondernemingen die toegevoegde waarde leveren in de bloemen- en plantensector. Naast deze specifieke doelgroep is een deel van het plangebied beschikbaar voor de vestiging van bedrijven uit de gemeenten Aalsmeer en Uithoorn buiten de sierteeltsector. Green Park Aalsmeer ligt direct naast de bloemenveiling FloraHolland in Aalsmeer. Green Park Aalsmeer is vanaf begin 2013 uitstekend bereikbaar door de aansluiting op de nieuwe N201.