Belgische Federale Overheid

Mohammed VI

Steven Vanackere verwelkomt de toespraak van Zijne Majesteit Mohammed VI

Datum: 11 maart 2011

Vice-premier en Minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere verwelkomt de toespraak die op woensdag 9 maart door Zijne Majesteit Mohammed VI gehouden werd. In de huidige context in de Arabische wereld geldt dit als een belangrijke toespraak met het oog op het beantwoorden van de legitieme democratische verzuchtingen van de bevolking in de Arabische wereld.

Door het aankondigen van een Grondwetshervorming en het uittekenen van een duidelijk kader voor het debat dat tot deze hervorming moet leiden, opent de Koning resoluut nieuwe perspectieven voor een verdieping van de democratie en een grotere autonomie voor de regio's in Marokko.

Steven Vanackere ziet heel sterke elementen die de Marokkaanse Koning wenselijk noemt in een nieuwe grondwet: de bevestiging van de pluraliteit en de diversiteit van de Marokkaanse identiteit, de consolidering van de rechtsstaat en de instellingen alsook de uitbreiding van de individuele vrijheden. Minister Vanackere wenst het Marokkaanse volk en zijn leiders een open en vruchtbaar debat toe opdat in de komende maanden deze grote hervorming tot een goed einde wordt gebracht.