Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Dijk Hoorn afgesloten wegens asbest

Zuiderdijk Vandaag is bij werk van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de Schellinkhouterdijk in Hoorn asbest aangetroffen. Het gaat om niet-hechtgebonden asbest. Het betreffende deel van de dijk wordt dit weekend uit voorzorg met een laag papierpulp bespoten. De dijk ligt langs de Willemsweg. Het gebied was in december deels al afgesloten met hekken vanwege mogelijk verontreinigde grond. Omwonenden en andere betrokkenen zijn vanavond door het Hoogheemraadschap in overleg met de gemeente Hoorn geïnformeerd. Na het weghalen van de graslaag, ter voorbereiding van de dijkversterking, bleek gisteren dat de dijk ook asbest bevat. Zaterdag 12 maart vindt nader onderzoek plaats door een gespecialiseerd bureau. De medewerkers nemen uit voorzorg beschermende maatregelen en dragen witte pakken.

Maatregelen

Om ieder risico te vermijden zijn door het hoogheemraadschap drie acties genomen:

1. Langs de dijk wordt over de hele lengte tussen Oosterpoort en Hoorn-80 (ongeveer een kilometer) hekken geplaatst zodat niemand in contact kan komen met de van asbest verdachte grond. De toegang tot de dijk wordt daarmee fysiek onmogelijk.

2. Op de hekken worden de verplichte signaleringsborden aangebracht.
3. Het dijktalud wordt voorzien van een afdeklaag van papierpulp om te voorkomen dat eventueel asbest wordt verspreid.

Op dit moment is nog niet bekend of er verdere maatregelen nodig zijn en of dit gevolgen heeft voor het werk aan de dijk.

Gezondheidsrisico's

De aangetroffen asbest is tot op heden bedekt geweest door grond en vormde geen gevaar voor de volksgezondheid. Het nu vrij liggende asbest wordt opnieuw afgedekt. Uit voorzorg wordt het dijktalud waar de toplaag vanaf is gehaald opnieuw bedekt