Ingezonden persbericht


Persbericht voor onmiddellijke publicatie

Amsterdam, 8 februari 2011

Huil, Klaag, Bid en Bemin!
Nederlands Blazers Ensemble
A Filetta

Het Nederlands Blazers Ensemble slaat de handen ineen met de spectaculaire Corsicaanse zanggroep A Filetta. Aangrijpend, gepijnigd, houd de adem in en een zakdoek in de aanslag als deze zeven mannen hun Corsicaanse klaagzangen aanheffen. Het NBE en A Filetta vervlechten in het programma Huil Klaag Bid en Bemin! oude noten met spiksplinternieuwe muziek. De tournee begint op 11 maart in de Philharmonie te Haarlem en eindigt met 2 concerten in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam op 23 en 24 maart.

De zeven mannen van A Filetta staan al meer dan 30 jaar voor hun meerstemmige a capella tradities maar stellen zich met eigen liederen ook open voor de wereld van nu. Onlangs brachten zij hun 13e album Mistico Meditteraneo (2011/ECM) uit. De cd is een fascinerende samenwerking tussen de lyrische Italiaanse jazz improvisatoren Paolo Fresu en Daniele di Bonaventura en de aangrijpende stemmen van het vocaal ensemble. Tijdens de tournee in Nederland zullen we ongetwijfeld gaan genieten van nieuw repertoire.

Het programma wordt geopend met Het Half Uur. In een half uur brengen leerlingen van het voortgezet onderwijs een eigen muziektheaterproductie die geïnspireerd is op het thema Huil, klaag, bid en bemin! Met begeleiding van docenten en NBE musici zijn de jonge makers in de weken voor de uitvoering zelf componist, muzikant, acteur, ontwerper, choreograaf, producent of pr-medewerker. Hun talenten krijgen ruim baan!

Ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het NBE (10 januari 2011) schreef musicologe en publiciste Saskia Törnqvist het jubileumboek Luchtfietsers en wegbereiders. Een bijzonder vormgegeven en rijk geïllustreerd naslagwerk over een monument binnen de Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis. Aan de hand van interviews met kopstukken uit en rond het ensemble en met de beschikking over het volledige archief van het NBE, geeft zij in dit boek een prachtig beeld van deze flamboyante groep muzikale alleskunners en allesdurvers.

Speellijst:

Vr 11 maart, Philharmonie, Haarlem
19.15 uur Het Half Uur
20.15 uur concert

Za 12 maart, Stadstheater, Zoetermeer
19.15 uur Het Half Uur
20.15 uur concert

Ma 21 maart, Musis Sacrum, Arnhem
19.15 Het Half Uur
20.15 concert

Di 22 maart, De Oosterpoort, Groningen
19.30 uur Het Half Uur
20.30 uur concert

Wo 23 maart, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
19.15 inleiding
20.15 concert

Do 24 maart, Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam
19.15 inleiding
20.15 concert
ism PROMS

poster a2 filette2.jpg


---

Voor meer informatie/fotomateriaal kunt u contact opnemen met het Nederlands Blazers Ensemble, Ciska Hoozemans, Roos Hogervorst-Krimp 020-6237806 ext. 24, ext. 23, fax 020-6234948, e-mail ch@nbe.nl, rhk@nbe.nl, www.nbe.nl