Gemeente Utrecht

Persbericht

11 maart 2011

Raad wil Utrecht graffitivrij

Een initiatiefvoorstel van CDA en VVD om Utrecht graffiti vrij te maken, kreeg donderdagavond de unanieme steun van de gemeenteraad. De indieners willen een nieuwe aanpak in de bestrijding van bekladding waarbij de gemeente samenwerkt met andere publieke en private partijen in de stad. De raad stemde ook in met een nieuw afvalbeleid voor de gemeente en een actuele motie tegen de opslag van biometrische gegevens voor reisdocumenten en hield een interpellatie over de situatie rond Sophies Al.

Utrecht besteedt jaarlijks bijna vijf ton euro aan graffitiverwijdering. Met het initiatiefvoorstel 'Utrecht graffitivrij' willen de indieners dit geld doelmatiger benutten door samen te gaan werken met bijvoorbeeld woningbouwcorporaties, schoolbesturen, winkeliers en nutsbedrijven. De verwijdering van bekladding zou dan ook moeten worden aanbesteed.

De raad was positief over het initiatief, al plaatsen enkele fracties wel kanttekeningen over de financiële onderbouwing, het al dan niet aanbesteden en vrijplaatsen voor graffitikunst. Het college 'omarmde' het initiatief en gaat het voorstel vóór juli dit jaar verder uitwerken.

Interpellatie Sophies Al

Op verzoek van Stadspartij Leefbaar Utrecht en de VVD hield de raad een interpellatie over de financiële situatie van Sophies Al, een multidisciplinaire locatie voor kunst, muziek, exposities in Rijnsweerd en het gebrek aan informatie van het college aan de raad over de verstrekte lening van

¤ 2550.000,-. Wethouder Lintmeijer gaf toe dat er een brief naar de raad had moeten gaan en ging uitzoeken waarom dit niet was gebeurd. Lintmeijer vertelde volgende week een gesprek met de directeur van Sophies Al te hebben, maar dat van een faillissement nog geen sprake was. De situatie komt over enkele weken weer ter sprake in de commissie Mens en Samenleving.

Nieuw afvalstoffenbeleid

De gemeenteraad heeft het raadsvoorstel afvalstoffenbeleid 2011-2014 unaniem vastgesteld. In het voorstel staat hoe de gemeente de komende jaren de inzameling van verschillende soorten afval regelt en aan milieudoelstellingen wil voldoen. Ook over dit voorstel was de raad positief. Het gescheiden inzamelen van plastic wordt begin 2012 geëvalueerd. Ook komt het college nog met een voorstel voor verschillende tarieven voor één- en meerpersoonshuishoudens en wordt het toewijzen van plaatsen op de afvalscheidingstations voor het inzamelen van grof vuil voor hergebruik door kringloopcentra opnieuw aanbesteed. Het CDA diende een motie in waarin het college werd verzocht om bij deze toewijzing te zorgen, dat er geen kringlooporganisaties buiten de boot vallen. Wethouder De Rijk gaf aan de motie over te nemen, waarop deze werd ingetrokken.

Opslag biometrische gegevens

D66, GroenLinks, SP, Stadspartij Leefbaar Utrecht en de ChristenUnie dienden een actuele motie in over de opslag van biometrische gegevens. Bij het aanvragen van een nieuw paspoort of een ID-bewijs, moeten vingerafdrukken worden afgegeven die in een digitale gemeentelijke database worden opgeslagen. In de motie spreekt de gemeenteraad zich uit tegen de opslag van deze gegevens. Het college wordt opgedragen een krachtig signaal hiervan af te geven aan de Minister van Binnenlandse Zaken en de Tweede Kamer. De indieners willen dat de wet zodanig aangepast wordt, dat opslag van biometrische gegevens door de overheid wordt gestopt. De motie werd aangenomen, alleen het CDA stemde tegen De VVD gaf in een stemverklaring aan alleen het dictum van de motie te steunen.