Gemeente Utrecht

Utrecht wil bezuinigen én moderniseren

De externe doorlichting van de gemeente Utrecht laat zien dat er ruimte is voor bezuinigingen. Ook bij de Bestuurs- en Concerndienst (BCD), de dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen (DB&G) en het gemeentebrede programma Publieksdienstverlening kan de gemeente Utrecht besparingen realiseren. Zo blijkt uit twee nieuwe doorlichtingsrapporten. De externe doorlichting van de gemeentelijke organisatie moet in samenhang met het verminderen van de externe inhuur en de kerntakendiscussie vanaf 2014 een structurele besparing van ¤ 55 miljoen per jaar opleveren. Naast bezuuinigen wil Utrecht ook moderniseren.

De externe doorlichting is onderdeel van het programma Organisatievernieuwing dat de gemeentelijke organisatie diepgaand wil veranderen. Wethouder Organisatievernieuwing Jeroen Kreijkamp: "De samenleving verandert en dat vraagt om modernisering van de organisatie. In ons collegeprogramma 'Groen, Open en Sociaal' hebben we bijvoorbeeld aangegeven dat we de digitale dienstverlening willen verbeteren. Dit vereist investeringen in de ICT-voorzieningen. Dit blijkt ook uit de doorlichting."

Uitkomsten doorlichting DB&G en Publieksdienstverlening De doorlichting van de DB&G is uitgevoerd onder leiding van Deloitte Consulting. De onderzoekers hebben drie verbetervoorstellen uitgewerkt die in 2014 samen leiden tot een besparing van ¤ 4,7 miljoen. De onderzoekers concluderen dat er bij de kosten van burgerzaken per inwoner nog ruimte is voor besparing. Een tweede besparingsmogelijkheid zit bij de afdeling Belastingen. Daar zijn samenwerkingsverbanden mogelijk met hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en waterschapsbedrijf Limburg. Tot slot concluderen de onderzoekers dat de verschuiving naar digitale dienstverlening een substantiële besparing oplevert. Als minimaal 25% van alle dienstverleningstransacties digitaal verloopt, kan dit een structurele besparing opleveren van ¤ 4,1 miljoen. Belangrijke ranndvoorwaarde hierbij is wel dat er wordt geïnvesteerd in de ICT-voorzieningen. Deloitte raamt de benodigde investeringen op ¤ 12 toot ¤ 15 miljoen. De investeringen die nodiig zijn om de besparingen te realiseren worden bij de Voorjaarsnota betrokken.

Uitkomsten doorlichting BCD
De doorlichting van de Bestuurs- en Concern Dienst (BCD) is uitgevoerd onder leiding van een onderzoeksleider van KPMG. Uit het onderzoek blijkt dat de bestaande taken van de BCD in de meeste gevallen voldoende doeltreffend worden uitgevoerd. In totaliteit is de BCD niet als doeltreffend beoordeeld omdat de dienst onvoldoende een samenhangend geheel vormt. Op de organisatie kan ¤ 1 tot ¤ 1,3 miljoen bespaard worden. U. Uitvoering van de aanbevolen maatregelen leidt tot een fors kleinere BCD. Verder zien de onderzoekers mogelijkheden tot een bezuiniging van ¤ 1,3 miljoen bij de programma's 'Veiligheid' en 'Lokale Democratie en Bestuurlijke Samenwerking'. Volgende week worden de laatste van in totaal 11 doorlichtingsrapporten openbaar. Tijdens de Voorjaarsnota eind mei biedt het college aan de gemeenteraad een visie op de gemeentelijke organisatie aan. Daarin worden naast de doorlichtingsresultaten ook de uitkomsten van de kerntakendiscussie en voorstellen voor het innoveren van processen, systemen en de publieksdienstverlening meegenomen.




Gemeente Utrecht