Gemeente Apeldoorn

Voorbereidingscommissie Raadsonderzoek Grondbedrijf ingesteld

Het presidium van de Apeldoornse gemeenteraad heeft op 10 maart een voorbereidingscommissie voor het Raadsonderzoek 'Gang van zaken grondbedrijf' ingesteld. Deze commissie bestaat uit:


- dhr. G.L.Y. (Gerhard) Bos (CDA)

- dhr. J.G. (Johan) Kruithof (PvdA)

- dhr. H.J. (Henk) Schutte (LA)

- dhr. M.J.P. (Mark) Sandmann (D66)

- dhr. H. (Henk) van den Berge (SGP)

De voorbereidingscommissie bereidt het raadsonderzoek naar het Grondbedrijf voor. Daartoe zal de commissie een plan van aanpak voor het onderzoek maken. Dit zal de commissie naar verwachting in april 2011 beschikbaar hebben.

Aandachtspunten

De voorbereidingscommissie neemt een aantal aandachtspunten mee in haar voorbereiding van het onderzoek, bijvoorbeeld:


* Er is behoefte aan scherp inzicht in de werking van het grondbedrijf. Volgens welke wet- en regelgeving en besluiten van raad en college zijn en worden plangebieden voorbereid en in exploitatie genomen, gronden verworven en uitgegeven? Hoe komen ramingen voor planontwikkeling en uitgifte tot stand? Hoe wordt de financiële positie van het grondbedrijf doorlopend in beeld gebracht en geactualiseerd? Wie was daarbij bevoegd en hoe is de informatievoorziening tussen organisatie, college en raad verlopen (welke afspraken golden en hoe is er feitelijk geïnformeerd)?;
* De praktijk van het functioneren van het grondbedrijf zal moeten worden verhelderd. De interactie met de algemene dienst (ruimtelijke projecten en het economische beleid) is onderdeel van het onderzoek. Het is verder denkbaar dat het onderzoek zich verdiept aan de hand van een aantal casussen. Het is aan de voorbereidingscommissie een voorstel aan de raad te doen hoe dit onderdeel van het onderzoek wordt vormgegeven.

Onderzoekscommissie
De voorbereidingscommissie kan in principe na besluitvorming over het plan van aanpak door de gemeenteraad worden benoemd als onderzoekscommissie. Daarbij zal in eerste instantie worden uitgegaan van de instelling van een enquêtecommissie op grond van artikel 155a Gemeentewet. Toepassing van art.155a geeft bevoegdheden aan de onderzoekscommissie, bijvoorbeeld het verhoren van betrokkenen.

Motie

Op 17 februari 2011 heeft de gemeenteraad ingestemd met een motie van treurnis over het grondbeleid. Deze motie is de basis voor het raadsonderzoek naar het functioneren van het grondbedrijf.

Meer informatie

Op de website van de gemeenteraad vindt u meer informatie over het onderzoek, onder andere de tekst van de motie en het presidiumbesluit over het raadsonderzoek van 10 maart.

Kijk op www.apeldoorn.nl/gemeenteraad of klik op de volgende link:

http://www.apeldoorn.nl/smartsite.dws?ch=ter&id=165598