Gemeente Boxmeer


NK Maasheggenvlechten 2011

Zondag 13 maart is het 6e Nationaal Kampioenschap Maasheggenvlechten. De Stichting Landschapsbeheer Boxmeer organiseert dit evenement in samenwerking met Staatsbosbeheer en IVN de Maasvallei.

maasheggenvlechten Dertig teams van twee of drie personen nemen een stuk heg onder handen. Onder het oog van het publiek en de jury strijden ze om de wisseltrofee, de Gouden Hiep. Daarnaast zijn er vlechters uit andere streken en landen die hun eigen stijl laten zien. Dit jaar zijn er weer Engelse Kampioenen bij en deelnemers uit Ierland, Frankrijk, en België.

Het kampioenschap is opgezet om het oude regionale ambacht heggenvlechten in ere te houden. Sinds mensenheugenis vormen de maasheggen de scheiding tussen kleine percelen weiland. De Maas, de weiden en de heggen bieden samen een uniek landschap met een ongekend rijke flora en fauna. Terecht wordt in de gemeente Boxmeer gesproken over het Oudste Landschap van Nederland. Om te laten zien hoe dit landschap verankerd is in de regionale historie, wordt het NK weer omlijst door tal van activiteiten die het publiek in de tijd terugvoeren, o.a. trekpaarden, brandrode runderen, schapen, ambachtslieden, muzikanten en vendelzwaaiers.
Ook voor de kinderen is er veel te doen. Zij kunnen een heggensierraad vlechten, kalfjes aaien, ponyrijden en kindertoneel in de wei bekijken.

Informatiestands van diverse organisaties en horecafaciliteiten in een grote tent completeren het programma.

Datum: zondag 13 maart, 11.00-16.00 uur, 16.30 uur prijsuitreiking. Locatie: Oeffelt (volg de borden vanaf de N610) Parkeren en toegang gratis
Inlichtingen: www.maasheggen.nl of (0485) 520 076

Bezoekers die per auto komen, kunnen parkeren in de omgeving van het terrein.