Ingezonden persbericht


De Heilige Huisjes van Maastricht
Religies & Rituelen in Maastricht

13 maart t/m 10 juli 2011

De Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) organiseert tijdens haar jaarlijkse boeken- en prentenbeurs traditioneel een cultureel randprogramma. In aanloop naar de zevenjaarlijkse Heiligdomsvaart ( (30 juni -10 juli 2011, Maastricht) heeft MABP het initiatief genomen tot het organiseren van vier mini-exposities gewijd aan de vier stadsdevoties op verschillende locaties in de binnenstad, de Heilige Huisjes van Maastricht. De bisschop van Roermond monseigneur Frans Wiertz zal op zondag 13 maart a.s. het eerste 'Heilige Huisjes' exemplaar in ontvangst nemen.

De Heilige Huisjes
In het Theater aan het Theater (Vrijhof 47) wordt het Zwarte Kruis belicht. Op deze plek stond ooit het klooster van de Wittevrouwen waar de verering van het Kruis zijn oorsprong vond. In selexyz dominicanen (Dominikanerkerkstraat 1) krijgt Sint Servaas de aandacht als eerste bisschop van deze streek. De laatste Maastrichtse bisschop Sint Lambertus heeft een plek gekregen in het Kruisherenhotel(Kruisherengang 19-23). Terwijl in het Regionaal Historisch Centrum Limburg (Pieterstraat 7)aan de Pieterstraat de stedelijke Mariadevotie Sterre der Zee (in de naar haar vernoemde kapel) speciale aandacht krijgt. De vier exposities worden verzorgd door de conservatoren van het Centre Céramique en het Regionaal Historisch Centrum Limburg in samenwerking met het Heiligdomsvaartcomité.

Wandelroute
Het MABP culturele programma, dat de titel Religies & Rituelen draagt, bevat ook een wandelroute tussen de vier locaties. Ten behoeve hiervan wordt een brochure uitgegeven die tevens de vele Maastrichtse heilige huisjes belicht die de wandelaar passeert. Omdat Maastricht vanwege haar ligging in Europa en haar functie als vestingstad vele geloven heeft gehuisvest, zullen in de brochure niet alleen de roomsgetinte huisjes worden belicht. De brochure is tijdens het Religies & Rituelen programma voor ¤ 2,00 verkrijgbaar op de vier locaties en bij VVV Maastricht. Alle vier de locaties zijn tevens opgenomen in de TEFAF Parade .

Opening door de bisschop van Roermond monseigneur Frans Wiertz

Religies & Rituelen wordt officieel geopend op zondag 13 maart te 16:00 uur in selexyz dominicanen. De bisschop van Roermond monseigneur Frans Wiertz zal dan het eerste exemplaar van de brochure 'Heilige Huisjes' in ontvangst. Het programma Religies & Ritulelen loopt van zondag 13 maart tot aan het einde van de Heiligdomsvaarten: zondag 10 juli 2011. Sint Janskerk: Zevende hemel voor liefhebbers van antiquarische boeken en prenten.

18 & 19 maart

In het eerste weekend van TEFAF wordt op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart 2011, de Maastricht Antiquarian Book & Print Fair (MABP) gehouden. Een select gezelschap van zo'n dertig handelaren uit binnen- en buitenland laten weer het beste uit hun collectie antiquarische boeken en prenten zien. Niet alleen de antiquaren uit de Euregio presenteren zich, ook exposanten uit Italië en Spanje zijn present. De gotische Sint Janskerk aan het Vrijthof, in het hartje van de binnenstad, zal voor de vierde keer de stemmige entourage vormen voor deze antiquarenbeurs. De vierde editie van Maastricht Antiquarian Book & Print Fair wordt op vrijdag 18 maart 2011 officieel geopend door de voormalige minister van Economische Zaken mevrouw Maria van der Hoeven.

De organisatie streeft er naar om het aanbod aan antiquarische boeken en prenten zo gevarieerd mogelijk te laten zijn waarbij kwaliteit voorop staat. Iedere handelaar brengt zo zijn specialisme mee: bibliofilie, topografie, kunst, toegepaste kunst, prentkunst (oud en hedendaags), en ook anderszins als fotografie en devotionalia. Nieuw dit jaar zijn enkele exposanten, gespecialiseerd in kunst, fotografie en architectuur uit de avant garde periode. Niet alleen de verwende collectioneur in bijzondere of zeldzame boeken en topografische kaarten zal er zijn slag kunnen slaan, ook de liefhebber die al jaren op zoek is naar dat speciale boek of die speciale prent zal iets kunnen vinden. Voor de bezoeker, jong en oud, is het ieder jaar weer een feest om zoveel moois en zeldzaams aan gedrukt of beschreven materiaal te zien.

Must-sees

Blij is de organisatie met de komst van het uitgevershuis Moleiro uit Barcelona. Deze firma is gespecialiseerd in het in facsimiledruk uitvoeren van uiterst zeldzame, verluchte handschriften zoals het 'Isabella Brevier' waarvan het origineel zich bevindt in het British Museum. Het manuscript stamt uit 1497 en de verluchtingen gelden als voorbeeld van Vlaamse miniatuurkunst. Antiquariaat Forum uit 't Goy gunt iedereen letterlijk een kijkje in de keuken van een Hollandse schilder uit de Gouden Eeuw. Een prachtig, met de hand geschreven, getekend en ingekleurde recepten- en kookboek van de hand van Abraham de Bous gedateerd 1611. Antiquariaat Frederik Muller uit Bergum (Friesland) neemt de Composite Atlas Russicus mee. Deze even zeldzame als kostbare, eerste atlas van het Russische Rijk uit 1745 is gemaakt in opdracht van Tsaar Peter de Grote en bevat onder meer de eerste gedrukte plattegronden van Sint Petersburg en Moskou.

Algemene informatie:
Locatie: Sint Janskerk, Vrijthof, Maastricht.
Datum/tijd: vrijdag 18 maart / 13:00 - 20:00 uur & zaterdag 19 maart / 10:00 - 17:00 uur.

> www.mabp.eu .


Ingezonden persbericht