Ingezonden persbericht


|Persbericht            |21 februari 2011                                  |
WNF-Rangers komen in actie voor de rivierdolfijn

en zetten record 'glijbaan-meters' neer
13 maart 2011 - 12:00 uur - Duinrell te Wassenaar

ZEIST/WASSENAAR - Op zondag 13 maart glijden honderden kinderen in het Tikibad op Duinrell in vijf uur tijd zoveel mogelijk meters om aandacht te vragen voor het lot van de rivierdolfijn. Heb je altijd gedacht dat dolfijnen alleen maar in de zee voorkomen? Er zijn maar liefst acht verschillende rivierdolfijnen, die in rivieren in Azië en Zuid-Amerika leven. Helaas behoort de rivierdolfijn tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld en is één soort onlangs zelfs uitgestorven. Daar moet verandering in komen! Om deze reden staat de rivierdolfijn dit jaar centraal in de WNF-Rangeractie. Onder het motto "Red de Rivierdolfijn" wordt op 13 maart a.s. in het Tikibad op Duinrell het startsein voor deze actie gegeven.

De komende drie maanden voert de WNF-Rangerclub, de jeugdclub van het WNF, actie voor de rivierdolfijn. Alle leden van de WNF-Rangerclub ontvangen een gratis actiepakket, waarmee ze zoveel mogelijk geld voor de rivierdolfijn kunnen inzamelen*. De opbrengst wordt door het WNF ingezet voor projecten om het leefgebied en leefomstandigheden van de rivierdolfijnen in Azië en Zuid-Amerika te verbeteren. Iedere bijdrage helpt: zo kan het WNF voor E 1,- al een boom langs de Ganges plaatsen om het oerbos te herstellen en voor E 50,- krijgt een Chinese visser een cursus in dolfijnvriendelijke visserij.

De rivierdolfijn
Er bestaan acht verschillende rivierdolfijnen die in rivieren leven, waar ze ernstig in hun voortbestaan worden bedreigd. Dit zijn: gangesdolfijn, indusdolfijn, irrawaddidolfijn, yangtzebruinvis, orinocodolfijn, Boliviaanse rivierdolfijn, amazonedolfijn en Chinese vlagdolfijn. De rivieren waar ze in leven, zoals de Ganges, Yangtze en Amazone, staan zwaar onder druk door de aanleg van dammen en dijken, visserij en vervuilende landbouw.

WNF Rangerclub
De WNF-Rangerclub is de jeugdclub van het Wereld Natuur Fonds voor kinderen vanaf 6 jaar. Ruim 93.000 kinderen komen op voor bedreigde wilde dieren. Voor E 2,50 per maand ontvangt uw kind tien keer per jaar het clubblad TamTam en nog veel meer andere beestachtig leuke dingen. Een keer per jaar voert de WNF-Rangerclub actie voor een bedreigd dier met de WNF-Rangeractie.

////////////////////