Ingezonden persbericht



37PK, Platform voor Kunsten

Slumberland - Marinus Fuit & Jeroen Kramer

De tentoonstelling Slumberland bestaat uit twee complementaire visies op het stedelijke landschap. Vervreemding, abstrahering, micro versus macro, de confrontatie van ruimte en het platte vlak in een fijn lijnenspel: het speelt bij zowel Marinus Fuit als bij Jeroen Kramer een grote rol.

Het werk van de Haarlemse schilder Marinus Fuit (1934) toont imaginaire landschappen die uit verschillende, aan de werkelijkheid ontleende, elementen worden opgebouwd. Grote, monumentale composities met strenge vormen en heldere, vaak primaire kleuren verwijzen naar de zichtbare wereld om ons heen. De schilderingen in aquarelverf en grafiek ademen een mix van rust, leegte en eenzaamheid, of 'het metafysische' uit. 'Het hoogst haalbare in de beeldende kunst is voor mij het blootleggen van iets, waar begrijpelijkerwijs nooit over wordt gesproken, maar dat door sommigen in één oogopslag wordt gezien en gevoeld: het allesomvattende metafysische aspect' aldus Fuit. Door de klare en minutieuze penseelvoering lijken de beelden stevig geaard in de werkelijke, stoffelijke omgeving, maar de contrasterende perspectieven en verwarrende schaalvoering tonen bovenal overeenkomsten met de sluimertoestand tussen waken en dromen.

Tegenover het werk van Fuit staan tekeningen en een locatiespecifieke installatie van kunstenaar en ontwerper Jeroen Kramer (1975). City Dust is een doorlopend project van ruimtelijke en grafische installaties dat al op verscheidene plaatsen in Europa te zien is geweest. Duizenden minuscule pentekeningen zijn door Kramer bewerkt, geprint, geknipt, gevouwen, geplakt en gefotografeerd en eindigen in een hallucinatoir weefsel dat als een huid over de gebouwde omgeving wordt gelegd. De spanning tussen de kleine, herkenbare architectonische details en de schijnbaar ongecontroleerde dynamische uitdijing van dit Kramer-heelal maken City Dust tegelijk zintuiglijk en ongrijpbaar.

Slumberland is de eerste van drie tentoonstellingen op verschillende locaties in Haarlem in het kader van de 60-jarige kunstenaarspraktijk van Marinus Fuit dit jaar en is samengesteld door gastcurator Aart van der Kuijl.

Wat: Slumberland - Marinus Fuit & Jeroen Kramer
Wanneer: 13 maart t/m 17 april 2011
Open: donderdag t/m zondag 12.00 - 17.00 uur

Waar: 37PK, Platform voor Kunsten
Adres: Groot Heiligland 37 | 2011 EP Haarlem
Info: 023-551 84 32 | info@37pk.nl | www.37pk.nl

bijschrift bijlage 1: Marinus Fuit, koptekening aan de wandel, aquarelverf, O-I. inkt, 135,5 x 185,5 cm, 2010 bijschrift bijlage 2: Jeroen Kramer, City Dust, gemengde technieken, variabele afmetingen, 2008