GroenLinks internetcensuur Grote tekst

Stop Nederlandse handel in technologie voor internetcensuur

Zondag 13 maart 2011, 17:21u
GroenLinks Tweede Kamerlid Arjan El Fassed wil dat het kabinet onmiddellijk de handel in technologie voor internetcensuur aan dictatoriale regimes stopt. El Fassed heeft daartoe schriftelijke vragen gesteld aan minister Verhagen van Economische Zaken. Zelfs de afgelopen weken, tijdens de opstanden in het Midden-Oosten, hebben Nederlandse bedrijven geprobeerd technologie om het internet te controleren, aan deze regimes te verkopen. Dit mag niet langer gebeuren.

Westerse bedrijven ontwikkelen steeds betere methoden om internetvrijheid tegen te gaan, en verkopen deze technologie aan dictaturen. El-Fassed: "We kunnen niet langer en onze mond vol hebben van vrijheid en democratie, en tegelijkertijd verdienen aan deze onderdrukking. De Arabische Lente is het moment om met de internetonderdruking te stoppen. "

Vandaag, 12 maart, is door Reporters without Borders uitgeroepen tot "World day against cyber-censorship". Deze dag is hard nodig. De internetvrijheid wordt van alle kanten bedreigd. El Fassed:" In dictaturen is internet het enige medium waarmee mensen nog enigszins vrijuit kunnen communiceren. Ik verwacht van de minister dat hij zich volledig in zal gaan zetten voor internetvrijheid."

GroenLinks-Europarlementariƫr Judith Sargentini spoort de Europese Commissie aan om met Europese regels te komen: "Nederland en Frankrijk hebben vorig jaar het initiatief genomen tot een gedragscode internetvrijheid, met richtlijnen voor de export van internetfilters. De Europese regeringsleiders hebben op hun top vrijdag, nog een lans gebroken voor 'ongehinderde toegang tot het internet', in Noord-Afrika. Laten ze dan ook stoppen met het exporteren van technologie voor repressie en censuur."

Schriftelijke vragen van Arjan El Fassed aan de minister van Economie, Landbouw en Innovatie over de deelname van Europese bedrijven aan een conferentie over aftappen en filteren van telecommunicatie in Dubai


1. Is de minister bekend met de ISS World MEA Conference, een beurs die van 21 tot en met 23 februari jongstleden plaatsvond in Dubai? (1)


2. Hoe oordeelt de regering over het feit dat een groot aantal Europese bedrijven, waaronder enkele Nederlandse, tijdens deze conferentie haar technologie voor het aftappen, filteren en blokkeren van internet en telefonie - waaronder Deep Packet Inspection - onder de aandacht bracht van politie- en veiligheidsdiensten uit het Midden-Oosten en Afrika?


3. Deelt de regering mijn opvatting dat het bijzonder ongewenst is dat Nederlandse bedrijven dergelijke technologie (proberen te) verkopen aan regimes die deze inzetten voor onderdrukking van de eigen bevolking, en dat nog wel tijdens de Arabische Lente?


4. Is de regering bereid de betreffende bedrijven aan te spreken op hun gedrag en te weerhouden van de levering van internetfilters en vergelijkbare technologie aan repressieve regimes? Is de regering bereid en in staat om vooruitlopend op Europese regelgeving deze handel te verbieden?


5. Kan de regering een overzicht geven van recente en lopende contracten van Nederlandse bedrijven met overheden en telecombedrijven in het Midden-Oosten en Afrika omtrent de levering van technologie voor en expertise over het aftappen, filteren en blokkeren van telecommunicatie? Zo niet, is zij bereid een onderzoek te starten naar zulke contracten met repressieve regimes?


6. Deelt de minister mijn mening dat het risico dat internetfilters gebruikt worden voor repressie ook voor democratische overheden een reden zou moeten zijn om af te zien van de invoering van filters?