Ingezonden persbericht


Missa Luba bij Avondmaalsviering en Holy Mass in Wageningen.

Een internationaal samengesteld studentenkoor van In de Wereld - SP heeft zondag 13 maart 2011 de Missa Luba gezongen in twee verschillende kerken in Wageningen.

Het studentenkoor, dat uit meer dan 10 nationaliteiten bestond, had slechts vier repetities om in deze 'scratch' de latijnse teksten uit de Rooms-katholieke mis, op muziek van de Congolese Luba stam in te studeren. Twee djembee drummers voegden zich bij het twintigkoppig koor. Ook enkele leden van het International Catholic Choir zongen mee.

De Missa Luba is een mis die door de Belgische pater Pater Guido Haaze genoteerd werd op muziek van de Afrikaanse zangers met wie hij werkte. Het muziekstuk is voornamelijk voortgekomen uit collectieve improvisatie, en verschilt sterk van westelijke muziek. De liederen worden vaak door drumritmes ingeleid. Na de eerste uitvoering 1958 bij de Wereldtentoonstelling in Brussel,overigens ook gezongen door studenten, won de Missa Luba in Europa en de Verenigde staten meer en meer aan bekendheid.

In de Wereld - SP is het studentenpastoraat aan Wageningen Universiteit en Research center. Bij In de Wereld -SP werken drie pastores uit verschillende kerkelijke richtingen. Via de protestantse studentenpastor is er een verbinding met de Lukas gemeente, en via de Rooms-katholieke studentenpastor met de Titus Brandsma parochie in Wageningen. De Missa Luba werd daarom in de protestantse Bevrijdingskerk en in de Rooms-katholieke Johannes de Doperkerk door het studentenkoor onder leiding van dirigente Wieneke Groot ten gehore gebracht.