Gemeente Onderbanken


Historische waterput Jabeek behouden voor de toekomst

Wethouder Quadvlieg heeft gistermiddag een glasplaat geplaatst op de geconserveerde restanten van de historische waterput in Jabeek. Daarmee wordt de put behouden voor de toekomst. Met de plaatsing van de glasplaat komt het einde van de reconstructie van de put in zicht. De werkzaamheden worden binnenkort afgerond met de plaatsing van een nieuwe waterpomp en de aanleg van een aantrekkelijke rustplaats.

Toeristische trekker
De waterput is één van de bezienswaardigheden van de nieuwe wandelroute langs de Quabeeksgrub. De route loopt vanaf de dorpskern van Jabeek, via de Jabeekse Bossen, Etzenrade en Bingelrade naar Viel en weer terug naar Jabeek. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de route. De wandelroute en de historische waterput worden dit voorjaar feestelijk onthuld.

Geschiedenis waterput
De historische waterput werd in 2009 ontdekt tijdens graafwerkzaamheden bij de Quabeeksgrub. Archeologen hebben de put onderzocht en een rapport geschreven over hun bevindingen. De gemeente Onderbanken heeft vervolgens besloten tot reconstructie van de put met pompinstallatie. Hoewel vervolgonderzoek niet precies heeft uitgewezen hoe de Jabeekse pomp eruit heeft gezien, is wel bekend geworden dat de put al in de
19de eeuw en het begin van de 20e eeuw in gebruik was. Het is mogelijk dat de put zelfs nog ouder is.

Financiering
De totale kosten van de reconstructie van de waterput bedragen 46.000 euro. Provincie Limburg neemt de helft hiervan voor haar rekening.