Gemeente Halderberge


Uitbreiding algemene begraafplaats Oudenbosch bijna gereed

Vanaf dit voorjaar beschikt de algemene begraafplaats in Oudenbosch over 736 nieuwe graven, waarvan 284 islamitische graven. Momenteel worden de laatste bomen, hagen en struiken geplant, waarna de uitbreiding van de begraafplaats een feit is. Wethouder Suijkerbuijk helpt donderdag een handje mee met de aanplant.

In verband met een snel dreigend tekort aan graven, heeft het college van burgemeester en wethouders in mei 2009 besloten de algemene begraafplaats aan de Strijmondlaan te Oudenbosch uit te breiden in de richting van de Havendijk. De vormgeving van het nieuwe gedeelte borduurt voort op de vormgeving van de bestaande begraafplaats. Een doorlopende hoofdas verbindt het geheel. De bestaande algemene begraafplaats telt 1950 graven. Met de uitbreiding komt dit aantal op 2686.

Een deel van de nieuwe begraafplaats is gereserveerd voor islamitische graven. Sinds de jaren `90 bestaat al het verzoek om in Halderberge een islamitische begraafplaats te creëren. Binnen de bestaande begraafplaats waren hiervoor geen mogelijkheden. De noodzakelijke uitbreiding bood een kans om aan deze vraag tegemoet te komen. Het ontwerp is tot stand gekomen in overleg met de Islamitische gemeenschap in Halderberge.

Na een periode van werkvoorbereiding is in 2010 de eerste schop de grond in gegaan. Het terrein is opgehoogd en er is drainage gelegd. Vervolgens is begonnen met de terreininrichting. Er zijn grondwallen aangelegd en er is een padenstructuur gerealiseerd. Momenteel worden bomen, hagen en vakbeplanting aangeplant.