Technische Universiteit Delft

Promotie: Gist

door M&C

Promotie van De heer Ir. R.M. Zelle: "Metabolic engineering of saccharomyces cerevisiae for C4-dicarboxylic acid production"

21 maart 2011 | 15:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. R.M. Zelle | natuurkundig ingenieur, Nederland promotor | Prof.dr. J.T. Pronk TNW
coprom. | Dr.ir. A.J.A. van Maris UD-TNW

Metabolic engineering of saccharomyces cerevisiae for C4-dicarboxylic acid production

De biotechnologische productie van chemicaliën uit hernieuwbare grondstoffen biedt een duurzaam alternatief voor petrochemie. Het begrip van de biologie van micro-organismen en planten neemt in een snel tempo toe, en de gereedschappen om deze organismes aan te passen voor industrieel gebruik maken een snelle ontwikkeling door. Echter, biotechnologische productieprocessen die op prijs kunnen concurreren met petrochemie moeten nog voor vele soorten chemicalien worden ontwikkeld. In dit proefschrift is het vermogen van Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist) om C4-dicarbonzuren (fumaarzuur, appelzuur en barnsteenzuur) te produceren onderzocht. Deze zuren, die momenteel in relatief kleine hoeveelheden uit olie worden geproduceerd en voornamelijk voor menselijke consumptie worden gebruikt, hebben interessante eigenschappen voor toepassing als platform-chemicaliën. Als eerste werd S. cerevisiae aangepast voor appelzuurproductie via een pyruvaatcarboxylase-afhankelijke route. Hoewel concentraties van bijna 60 g per liter werd behaald, vereiste het fermentatieproces zuurstof, wat nadelig is. Daarom richtte het tweede deel van het onderzoek zich op het verbeteren van de proces-energetica door het gebruik van fosfo-enol-pyruvaat carboxykinase of malic enzyme als alternatieve carboxylerende enzymen. De bevinding dat beide enzymen de anaplerotische functie van pyruvaatcarboxylase kunnen opvangen biedt perspectief voor anaerobe en meer efficiente productie van C4-zuren met S. cerevisiae.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt u kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Â