Technische Universiteit Delft

Studium Generale: Ongelijkmatige stemmingen en occulte symbolen bij Bach

door M&C

Studium Generale

21 maart 2011 | 20:15 uur
plaats: Het Prinsenhof, ingang Oude Delft 183B, Delft

door Wim Thijs

Op 21 maart wijden we natuurlijk aandacht aan Johann Sebastian Bach; dit is immers zijn geboortedag. We doen dit middels een PowerPoint Performance waarin Lyriek, Muziek, Stemmingen en Symbolen de hoofdtoon vormen.
Een duizelingwekkende, intense en toch luchtige zoektocht met Wim Thijs.

Aan de orde komen:
(1) Biografie - het leven van Bach in vogelvlucht. (2) Techniek - iets over manier van het stemmen van toetsinstrumenten, boventonen, uitleg van de geheime codering die Bach volgens de musicoloog Breadley Lehman gaf van zijn manier van stemmen. Live gespeelde klankvoorbeelden. Vergelijking van de âBach-stemmingâ met de zg. gelijkzwevende stemming die tegenwoordig gebruikt wordt. (3) Occulte symbolen â uitleg van de symbolen waarvan Bach zich bediende, gelardeerd met klankvoorbeelden uit allerlei composities. (4) Pauze
(5) Mattheüs Passion â zoektocht naar de schat aan symbolen die hier door Bach verborgen zijn. De zoektocht culmineert in de ontdekking dat de structuur van de Mattheüs Passion een rechtstreekse verbeelding is van Bachâs eigen levensovertuiging en van het symbool van het christendom.
De speurtocht naar, en de ontvouwing van de geheimen van de Mattheüs Passion (en andere werken) wordt met overvloedig beeldmateriaal en geluidsfragmenten ondersteund en verluchtigd.

Wim Thijs is Delfts Systeemtheoreticus en promoveerde op Beslissingstheorie, halverwege techniek en psychologie. Hij runde eigen bedrijven, leidde een wereldomvattend sport-circus en was directeur van een van de grootste Nederlandse sportbonden. Hij doceerde de beginselen van het Wetenschappelijk Onderzoeken aan de Technische Universiteit Delft, en is nu o.a. supervisor van de D:DreamTeams en de Owee. Zijn vurigste passie is het bespelen van grote kerkorgels. Altijd zoekt hij naar de lagen achter de directe verschijningsvorm van de dingen; naar het verborgen verhaal...

Toegang gratis

Meer informatie: www.sg.tudelft.nl

Â