Gemeente Twenterand


Campagne 'Rij met je hart'


Wat is jouw top-10 van ergernissen?
Jaarlijks stelt het Korps landelijke politiediensten een top-10 samen van de meest voorkomende ergernissen onder weggebruikers. Op de lijst van 2010 staan opvallend veel verkeersgedragingen die te maken hebben met respectvol rijgedrag.

Zo staat bumperkleven op de eerste plaats, gevolgd door het rijden onder invloed en agressief rijgedrag. Ook het onnodig linksrijden en het inhalen van een file over de vluchtstrook, komen op de lijst voor. Wist jij dat 2% van de weggebruikers zich overdag onveilig voelt op de snelweg?
En hoe zit dat eigenlijk met jou... rij jij met je hart?

veilig-thuis-komen Rij met je hart... hoe doe je dat? Heel eenvoudig! Je houdt rekening met andere weggebruikers en gedraagt je netjes en verantwoordelijk. Je geeft dus bijtijds richting aan, blijft niet onnodig links rijden en houd je aan de snelheidslimiet. Ook stop je voor het rode licht en volg je de voorrangsregels. Kleine dingen dus, die eigenlijk geen moeite kosten, maar het op de weg wel een stuk prettiger en veiliger maken. Wil je weten hoe het met jouw rijgedrag zit? Speel dan de online 3D-game
www.verkeerstalent-online.nl.

Ben jij een bumperklever?
Uit onderzoek blijkt dat ongevallen vooral worden veroorzaakt door voorrangsfouten en het onvoldoende afstand houden. Daarom staat er een hoge boete op bumperkleven. Weten of jij voldoende afstand houdt? Volg dan de 2-secondenregel via deze link: wanneer de auto voor je een vast punt passeert, zoals een boom, begin je seconden te tellen. Rij jij na twee seconden voorbij datzelfde punt, dan houd je voldoende afstand.

Waarom is de snelheidslimiet nu zo belangrijk?
Bij ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken speelt te hoge snelheid een doorslaggevende rol. Ook al gebeurt het binnen de bebouwde kom vaak onbewust, juist híer kan te hard rijden grote gevolgen hebben. Snelheidsovertredingen vanaf 10-15 km/u boven de limieten van 30 en 50 km/u, kost jaarlijks circa 10 voetgangers en fietsers het leven. Weten of jij de toegestane snelheid onder controle hebt? Speel het online spel www.3050game.nl.

Op 21 maart start in Overijssel de campagneperiode "Rij met je hart, daar kun je mee thuiskomen". Langs de Overijsselse wegen helpen borden jou eraan te herinneren om met je hart te rijden en tevens de
2-secondenregel toe te passen. Meer info:
o campagne: www.nederlandveilig.nl/houjeaandesnelheidslimiet o games: www.verkeerstalent-online.nl en www.3050game.nl o boetes: www.om.nl
o 2-secondenregel: www.rijksoverheid.nl

De campagne "Rij met je hart" is in Overijssel een initiatief van het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel (ROVO). Het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel is een initiatief van de provincie Overijssel en Regio Twente. Het is een onafhankelijke organisatie die samen met overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties zich inzet voor de verkeersveiligheid, gericht op gedragsbeïnvloeding.