CNV Vakmensen


21 Maart: actiedag cao betonmortel

16 maart 2011
De cao-onderhandelingen voor de 2.200 werknemers in de betonmortelindustrie zijn vastgelopen. CNV Vakmensen organiseert (samen met FNV) op maandag 21 maart actiebijeenkomsten in de regio Rijnmond. "Wat de werkgevers willen, komt neer op een loonsverlaging tussen 15 en 20 procent. Dat kan echt niet", zegt onderhandelaar Arthur Bot van CNV Vakmensen.

Op maandag 21 maart gaan bestuurders van beide vakbonden langs de betonmortelbedrijven in de regio Rijnmond, om de werknemers te informeren over de cao-ontwikkelingen. De actiedag wordt afgesloten met een bijeenkomst in Zalencentrum Rustburcht (vanaf 17.00 uur). "Aan de hand van concrete voorbeelden zullen we laten zien wat de werkgevers van plan zijn. Ik kan je alvast op een briefje geven dat de mensen daar niet blij van worden."

Overwerk

Volgens Bot willen de werkgevers fors snijden in de regeling voor overwerk. Bijvoorbeeld: iemand die 40 uur per week werkt en 1,5 overuur per dag maakt (= 7,5 uur per week) krijgt nu een overwerkvergoeding van 7,5 x 130 procent = 9,75 uur betaald.

Als de werkgevers hun zin krijgen, betalen ze straks alleen nog een toeslag over uren boven 10 per dag (of 40 uur per week). Bot: "In een werkweek die voor de betonmortel normaal is, komt dat neer op een loonsverlaging van 16 procent!" Verder willen de werkgevers de huidige cao-afspraak schrappen om overuren uit te betalen bij ziekte.

Eerlijker

CNV Vakmensen ziet niets in deze afbraakvoorstellen. In plaats daarvan wil de bond in de nieuwe cao juist afspraken maken om de sector eerlijker te maken. Bot: "Daar hoort ook een normale loonsverhoging bij. Wij denken aan 1,9 procent in 2011 en nog eens 1,9 procent in 2012. Verder willen we dat werknemers recht hebben op een ongestoorde lunchpauze en een betere reiskostenvergoeding. Maar daar willen de werkgevers allemaal niets van weten. Het wordt dus hoog tijd dat we met onze leden gaan overleggen hoe het nu verder moet."
---