Gemeente Den Haag

Haagse Bomenweek 2011

Gepubliceerd: 16 maart 2011 Laatste wijziging: 18 maart 2011

In de week van 21 tot en met 25 maart vindt voor de 4e keer de Haagse Bomenweek plaats. Tijdens deze week planten Haagse schoolkinderen samen met wethouder Sander Dekker meerdere bomen door de hele stad. Het thema dit jaar is 'Bomen smaken naar meer'.
Kinderen planten bomen in Zuiderpark.
Kinderen planten bomen in Zuiderpark.

Maandag 21 maart

Een week vol verrassende ontmoetingen start officieel op 21 maart. Wethouder Sander Dekker opent de Haagse Bomenweek op de Stadskwekerij. Dit doet hij samen met leerlingen van De Fontein. Hier maakt de wethouder kennis met het 'Bomen Beleef Parcours'. Verschillende leerlingen van groep 7 volgen het parcours. Tijdens dit parcours kunnen zij een boomhut bouwen, een eigen boomplak zagen, bomen meten, jaarringen tellen, boomgedichten maken, naar boomverhalen luisteren enzovoorts. Vervolgens gaan de leerlingen onder begeleiding van een natuurgids het Scheveningsebos in voor een echte bomenonderzoekwandeling.

Woensdag 23 maart

Vandaag worden tijdens de Nationale Boomfeestdag 25 bomen geplant in het wijkpark De Punt aan de Drebbelstraat in het stadsdeel Laak. 2 klassen van de Regenboog komen hier hun handen uit de mouwen steken om te zorgen voor de extra bomen die dit mooie grote wijkpark verdient.

Donderdag 24 maart

Vandaag staat een bijzondere en interactieve GPS-tocht, iBeleefpad Superboom, op het programma van groep 8 van de basisschool De Petrusdonders. Tijdens deze tocht door het Zuiderpark ontmoeten de kinderen 'boomhelden' die de helpende hand bieden bij het bestrijden van rampen zoals droogte, overstromingen, storm en brand. Op deze manier leren de kinderen hoe belangrijk bomen zijn en dat bomen ook belangrijke karaktereigenschappen hebben. Afsluitend planten deze leerlingen ook nog een Linde in het Zuiderpark.

Vrijdag 25 maart

Vandaag wordt de week afgesloten. Kinderen van de basisschool Het Palet planten dan 10 bomen aan de Hoefkade bij de Bazar.

Activiteiten kinderboerderijen

Van dinsdag 22 tot en met vrijdag 25 maart kan de zogenoemde Bomenbeleefkoffer geleend worden bij alle 12 stadsboerderijen. Deze koffer bestaat uit allerlei opdrachten waarmee kinderen de functies van bomen leren kennen. Waarom zijn bomen zo belangrijk voor mensen en dieren? De opdrachten voeren ze dan uit in de omgeving van de stadsboerderijen.

Lab-O-Tree

Deze mobiele 'boombeleefkar' wordt dit jaar rond de Bomenweek 27 keer ingezet op 8 verschillende locaties. De Lab-O-Tree is door de Stichting elemenTree samen met de gemeente Den Haag ontwikkeld.

Boomplantproject 'Ode aan de Boom'

Het educatieve project 'Ode aan de Boom' voor basisschoolleerlingen is ontwikkeld met de Stichting elemenTree. Het project is een combinatie van lessen in de klas, een bezoek aan de Stadskwekerij, een interactieve wandeling in de wijk en wanneer mogelijk het zelf planten van een boom. Zo maken kinderen kennis met het kweken, verzorgen en planten van bomen. Ook tijdens de Haagse Bomenweek wordt de Stadskwekerij door diverse scholen bezocht voor allerlei activiteiten. Een onderdeel daarvan is het 'Bomen Beleef Parcours'.

Tijdens deze week bezoekt een aantal klassen de stadskwekerij voor het Boombeleefparcours:

* maandag 21 maart: basisschool De Fontein met 2 klassen
* dinsdag 22 maart: basisschool De Springbok en Praktijkschool De Poort

* donderdag 24 maart: basisschool De Schreuderschool met 2 klassen