Voedingcentrum

Datum: 21 maart 2011

Transvet in Nederland geen accuut probleem

Consumentenprogramma Kassa besprak in de uitzending van zaterdag de hoeveelheid ongezonde transvet in onze voeding. In Amerika bevatten sommige producten veel transvet, maar Nederlandse fabrikanten hebben al veel van hun producten verbeterd. Het Voedingscentrum hoopt dat deze trend zich voortzet.

Transvet

Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet. Het verhoogt het `slechte `LDL-cholesterolgehalte in bloed, en daar mee het risico op hart en vaatziekten. In Nederland is de inneming van transvet al relatief laag, gemiddeld ca 1 % van alle calorieën die we binnenkrijgen. Dat levert dat niet of nauwelijks gezondheidsrisico's op. De helft van het transvet wat we binnenkrijgen, komt uit vlees en zuivelproducten van herkauwers. Dat is van nature aanwezig omdat koeien en schapen transvetzuren aanmaken bij de vertering in de pens. Omdat vlees en zuivel belangrijke voedingsstoffen leveren is het ongewenst deze producten te mijden.

Gehard vet

De andere helft transvet in onze voeding komt uit geharde vetten. Dit zijn zachte onverzadigde vetten die industrieel worden omgezet in harde verzadigde vetten. In het recente verleden konden harde margarines en bak- en braadvetten veel transvet bevatten en was dit de belangrijkste bron van transvet in de voeding. Maar door aanpassing van de techniek en gebruik van andere grondstoffen is dit ondertussen al sterk teruggebracht

Toch worden in de horeca (fast food) en in bakkerijen soms nog harde vetten gebruikt, voor de frituur of voor het maken van koekjes en gebak, waarin hoge gehaltes transvet voorkomen. Zoals uit onderzoek van de VWA blijkt maakt met name de ambachtelijke bakker nog te vaak gebruik van geharde vetten met veel transvet. Mensen die veel van dit soort producten eten, lopen hierdoor wel een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Gevarieerde voeding

Door matig te zijn met het gebruik van koek en gebakproducten, zoals croissants, spritsen en saucijzenbroodjes en door gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf, blijft de inname van transvet beperkt. Het Voedingscentrum dringt er op aan dat producenten van koek- en gebak, in de horeca, maar ook in andere sectoren waar bereidingsvetten worden gebruikt, vetten gebruiken met een laag transvetgehalte. Voedingscentrum