Voedingcentrum
Datum: 21 maart 2011
Transvet in Nederland geen accuut probleem
Consumentenprogramma Kassa besprak in de uitzending van zaterdag de
hoeveelheid ongezonde transvet in onze voeding. In Amerika bevatten
sommige producten veel transvet, maar Nederlandse fabrikanten hebben al
veel van hun producten verbeterd. Het Voedingscentrum hoopt dat deze
trend zich voortzet.
Transvet
Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid
dan verzadigd vet. Het verhoogt het `slechte `LDL-cholesterolgehalte in
bloed, en daar mee het risico op hart en vaatziekten. In Nederland is
de inneming van transvet al relatief laag, gemiddeld ca 1 % van alle
calorieën die we binnenkrijgen. Dat levert dat niet of nauwelijks
gezondheidsrisico's op. De helft van het transvet wat we binnenkrijgen,
komt uit vlees en zuivelproducten van herkauwers. Dat is van nature
aanwezig omdat koeien en schapen transvetzuren aanmaken bij de
vertering in de pens. Omdat vlees en zuivel belangrijke voedingsstoffen
leveren is het ongewenst deze producten te mijden.
Gehard vet
De andere helft transvet in onze voeding komt uit geharde vetten. Dit
zijn zachte onverzadigde vetten die industrieel worden omgezet in harde
verzadigde vetten. In het recente verleden konden harde margarines en
bak- en braadvetten veel transvet bevatten en was dit de
belangrijkste bron van transvet in de voeding. Maar door aanpassing van
de techniek en gebruik van andere grondstoffen is dit ondertussen al
sterk teruggebracht
Toch worden in de horeca (fast food) en in bakkerijen soms nog harde
vetten gebruikt, voor de frituur of voor het maken van koekjes en
gebak, waarin hoge gehaltes transvet voorkomen. Zoals uit onderzoek van
de VWA blijkt maakt met name de ambachtelijke bakker nog te vaak
gebruik van geharde vetten met veel transvet. Mensen die veel van dit
soort producten eten, lopen hierdoor wel een hoger risico op hart- en
vaatziekten.
Gevarieerde voeding
Door matig te zijn met het gebruik van koek en gebakproducten, zoals
croissants, spritsen en saucijzenbroodjes en door gevarieerd te eten
volgens de Schijf van Vijf, blijft de inname van transvet beperkt. Het
Voedingscentrum dringt er op aan dat producenten van koek- en gebak, in
de horeca, maar ook in andere sectoren waar bereidingsvetten worden
gebruikt, vetten gebruiken met een laag transvetgehalte.
Voedingscentrum