Universiteit van Tilburg

Persbericht 21 maart 2011

Rianne Letschert benoemd tot hoogleraar Victimologie en internationaal recht

De Universiteit van Tilburg heeft dr. Rianne Letschert met ingang van 1 maart 2011 benoemd tot hoogleraar Victimology and international law. Letschert is gespecialiseerd in vraagstukken betreffende de rechten van slachtoffers in het algemeen en rechten van slachtoffers van internationale misdaden in het bijzonder. Tevens is zij adjunct directeur van het International Victimology Institute Tilburg (INTERVICT).

De nieuwe leerstoel Victimology and international law is ingesteld om meer aandacht te besteden aan collectief slachtofferschap als gevolg van internationale misdaad en schendingen van de mensenrechten, bijvoorbeeld in de vorm van terrorisme of genocide. Tot op heden ging het in de victimologie vooral om slachtoffers van 'gewone' misdaad. Letschert zal zich in haar onderzoek richten op het ontwikkelen van theorieën, concepten en wetgeving waarin rekening wordt gehouden met de complexiteit van internationale misdaad en mensenrechtenschendingen. Bijzondere aandacht gaat uit naar rechtshulp voor slachtoffers en de meest adequate manier om slachtoffers te compenseren. Daarnaast doet Letschert onderzoek naar de rechten van slachtoffers in de internationale rechtsorde, zoals die binnen de Europese Unie en de Verenigde Naties.

Rianne M. Letschert (1976) studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam, de Universiteit van Tilburg en de Universiteit van Montpellier (Frankrijk) met als specialisaties internationaal (straf)recht en mensenrechten. In 2005 promoveerde ze aan de Universiteit van Tilburg op het proefschrift The impact of minority rights mechanisms. Sindsdien werkt ze bij het aan de Universiteit van Tilburg gevestigde International Victimology Institute Tilburg ( INTERVICT), eerst als onderzoeksdirecteur en nu als adjunct directeur. In 2009 ontving ze de eerste Benjamin Mendelsohn Award for best Young Victimologist van de World Society of Victimology. Haar nieuwste publicatie is het boek The new faces of victimhood (Uitgeverij Springer, 2011), dat ze samenstelde met de Tilburgse hoogleraar victimologie Jan van Dijk. Dit jaar verschijnt ook nog een publicatie over de victimologie van internationale misdaad waaraan ze werkte met enkele collega's: Developing victimological approaches to internationaal crimes: Africa (Uitgeverij Intersentia, nog te verschijnen).