Gemeente Alkmaar


Ruim 4.300 jongeren aan stage, werk of leerwerkbaan geholpen

Alkmaar, 21 maart 2011

De aanpak van jeugdwerkloosheid in de regio Noord-Holland Noord heeft in 2010 4.377 jongeren aan een baan, een stage of een leerwerkbaan geholpen. In de regio is daarmee voorkomen dat de jeugdwerkloosheid verder is opgelopen in een tijd dat de totale werkloosheid in de regio toenam.

Gemeenten, UWV, werkgevers, onderwijsinstellingen, kenniscentra en het Regionaal Platform Arbeidsmarktbeleid (RPA) werken sinds 2009 in Noord-Holland Noord samen om de werkloosheid onder jongeren te voorkomen en te bestrijden. Bij de start van de samenwerking in het kader van het Actieplan Jeugdwerkgelegenheid werd de ambitie gesteld om
1.500 jongeren aan een baan, een stage of een leerwerkbaan te helpen. Uit de cijfers blijkt dat dit ruimschoots gehaald is. In 2010 werden 3.138 jongeren aan een baan geholpen, 694 aan een leerwerkbaan en 545 aan een stage.

Plaatsingbonus
In 2011 willen de samenwerkende partijen deze lijn voortzetten. Eén van de instrumenten die daarvoor wordt ingezet is de plaatsingbonus. Het is extra tegemoetkoming in de kosten om werkgevers te stimuleren werkloze jongeren in het arbeidsproces op te nemen. Hiermee krijgen jongeren de mogelijkheid ervaring op te doen in een bedrijf en kunnen werkgevers investeren in potentiële werknemers. De hoogte van de plaatsingbonus kan variëren van EUR1.000 tot EUR4.000 per jongere. De plaatsingbonus is een instrument dat in het kader van het Actieplan Jeugdwerkgelegenheid ontwikkeld is. Meer informatie is te vinden op www.vraaghetjob.nl.

Regio Noord-Holland Noord
De regio Noord-Holland Noord beslaat de gemeenten Alkmaar, Anna Paulowna, Bergen, Castricum, Den Helder, Drechterland, Enkhuizen, Graft-de Rijp, Harenkarspel, Heerhugowaard, Heiloo, Hoorn, Koggenland, Langedijk, Medemblik, Niedorp, Opmeer, Schagen, Schermer, Stede Broec, Texel, Wieringen, Wieringermeer en Zijpe.