Wetterskip Fryslân


Wetterskip Fryslân brengt zwemwaterkwaliteit beter in beeld

maandag, 21 maart 2011
Wetterskip Fryslân heeft voor alle officiële zwemwaterlocaties in haar beheergebied zwemwaterprofielen opgesteld. In deze rapporten staat of de kwaliteit van het zwemwater voldoende is om veilig te kunnen zwemmen, met als doel de gezondheid van zwemmers te beschermen. In totaal is voor dertig zwemplekken een profiel opgesteld. Hierin zijn de actuele risico's opgenomen die zich tijdens het zwemseizoen kunnen voordoen en welke preventieve maatregelen hiervoor getroffen kunnen worden.

"Van de dertig zwemlocaties heeft Wetterskip Fryslân twaalf de kwalificatie `goed' gegeven, dertien locaties hebben de kwalificatie `aanvaardbaar' gekregen en vijf zijn als `slecht' beoordeeld", aldus Roel de Jong, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. Het waterschap heeft zich bij deze kwalificatie laten leiden door de hygiënische kwaliteit van het zwemwater en het optreden van overlast door blauwalgen. De Jong: "De gegevens zijn door ons verzameld. Wij hebben de afgelopen jaren iedere zomer om de veertien dagen op dezelfde locaties gemeten". De kwalificatie `goed' wordt toegekend wanneer verontreiniging met bacteriën en/of overlast door blauwalgen zelden of nooit voorkomen. Een locatie wordt als `slecht' beoordeeld als hiervan regelmatig sprake is.

Het opstellen van zwemwaterprofielen is een wettelijke taak van een waterschap. Bij de opstelling van elk zwemwaterprofiel heeft Wetterskip Fryslân overleg gepleegd en samengewerkt met de betrokken overheden en private partijen zoals gemeenten, GGD, provincie, lokale stichtingen, campings en natuurbeheerders.

Europese Zwemwaterrichtlijn

De Europese Zwemwaterrichtlijn schrijft voor dat eind 2015 alle zwemwateren minstens de kwalificatie `aanvaardbaar' moeten hebben. Daarnaast moeten er maatregelen worden genomen om het aantal `uitstekend' of `goed' gekwalificeerde zwemwateren te doen toenemen.

"Op locaties waar maatregelen moeten worden genomen, wordt eerst nader onderzoek gedaan om de oorzaak van de bacteriologische vervuiling te achterhalen of, zoals bij blauwalgen, om de omstandigheden waarbij drijflagen optreden te vinden," aldus Roel de Jong. "Te nemen maatregelen kunnen zijn dat lozingen moeten worden gesaneerd of dat de locatie gebaggerd of anders ingericht moet worden." Bij het nemen van maatregelen worden alle betrokken partijen meegenomen.

Volgens de Europese Zwemwaterrichtlijn moet het zwemwaterprofiel regelmatig worden beoordeeld en geactualiseerd. Afhankelijk van de kwalificatie moet het zwemwaterprofiel vaker of minder vaak geactualiseerd worden.

Wetterskip Fryslân hoopt met het opstellen van de zwemwaterprofielen de zwemmers in Fryslân beter te informeren en de kwaliteit van het zwemwater een impuls te geven.